TSH

TSH je tiroidni stimulišući hormon ili tireotropin. Pripada hipotalamo-hipofizno-tireoidnoj osovini koja je odgovorna za brojne procese u organizmu poput metabolizma, rasta i reprodukcije. Glavna funkcija TSH hormona je da stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi hormone t4 i t3.

Abnormalna funkcija štitne žlezde može uticati na vašu plodnost. Naime, nedijagnostikovana i nelečena bolest štitne žlezde potencijalno može biti uzrok neplodnosti i ponovljenih pobačaja.

Endokrinolozi ukazuju na neke podatke koji sugerišu da bi određeni nivoi hormona štitne žlezde mogli da povećaju stopu trudnoće i da smanje stopu pobačaja. Savet je da je poželjno da nivo TSH bude ispod 2,5, a to se lako može prilagoditi malom dozom hormona tiroksina.

Šta je važno da uradite?

Proverite funkcionisanje štitne žlezde, jer je dobra funkcija štitne žlezde potrebna za plodnost. Takođe, pravilna funkcija štitne žlezde je bitna i za muškarce jer može uticati na proizvodnju spermatozoida.

Zašto je štitna žlezda toliko važna?

Smeštena u sredini vrata, tik ispod glasnih žica, štitna žlezda čini mnoge stvari, a jedna od najvažnijih je ravnoteža hormona. Ako je štitna žlezda prekomerno aktivna, može zaustaviti ovulaciju, dovesti do pobačaja i sprečiti pravilno funkcionisanje reproduktivnog sistema.

Šta sprečava štitnu žlezdu da radi ispravno?

Mnogo je faktora: izloženost zračenju, hemikalijama, pesticidima i teškim metalima (poput žive iz plombe zuba), geni, stres, nedostatak hranjivih namirnica u ishrani, autoimuni poremećaji, infekcije, neravnoteža drugih hormona poput previše estrogena ili visokog nivoa prolaktina.

Prevencija

Najpre proverite funkciju štitne žlezde. Možete i sami izvršiti brzu proveru. Stavite termometar ispod pazuha na deset minuta kad se ujutro probudite. Ako je ispod 36,5 C, možda nešto nije u redu. Ovaj kućni test ipak nije zamena za pravilnu medicinsku procenu! Uradite krvni test na TSH, T4, T3, antitela i Tireotropin. Za optimalnu plodnost, nivo TSH treba da bude između 1 i 2. Proverite nivo joda. Previše ili premalo joda može dovesti do slabe funkcije štitne žlezde. Ako su nivoi štitne žlezde preniski, lekar će vam preporučiti lečenje za nadoknadu hormona tiroksina koji vam nedostaje. Propisaće pravu dozu tiroksina pre nego što počnete da planirate trudnoću.

Šta možeš da učiniš?

Obrati pažnju na ishranu. Ishrana je glavni faktor. Šećer, proizvodi od soje, kikiriki, kofein, hidrogenizovana ulja (koriste se u brzoj hrani), pušenje i alkohol mogu dovesti do problema sa štitnom žlezdom. Fizička aktivnost može pomoći jer stimulise štitnu žlezdu da proizvodi potrebne hormone.

Za pitanja, nedoumice i podršku možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, možete nas kontaktirati i popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova