Šta je to HAŠIMOTO?

Hašimoto tireoiditis je stanje u kom dolazi do smanjenog nivoa proizvodnje hormona T3 i T4 štitne žlezde. Usled smanjenja imunog sistema dolazi do upale štitne žlezde, jer tako smanjeni nivo imunog sistema razvija antitela koja napadaju ćelije štitne žlezde.

Tok bolesti koje karakteriše ovo obolenje

U početku i ranoj fazi, bolest se ispoljava kao hipertireoza (povećanje štitne žlezde) pa se najpre pomisli da je u pitanju upravo ta bolest. Nakon te prve faze razvijaju se simptomi karakteristični za hipotireozu, savim suprotni od početnih simptoma.

Baš zbog ovakvog toka bolesti pacijenti u glavnom ne primete simptome. Za hipertireozu su simptomi pojačano znojenje, umor, ubrzan rad srca povremeno i neretko pacijenti priviknuti na takve simptome ne primećuju da se razvija obolenje.

Kada bolest uzme maha i njen tok skrene u hipotireozu. Simptomi iz prethodne faze idu u suprotnom smeru pacijenti osete olakšanje i ponovo ne detektuju bolest.  Simptomi za drugu fazu bolesti su kao i kod hipotireoze odsustvo znojenja, dobijanje na težini, usporeniji rad srca.

Hašimoto ukratko podrazumeva uvećanje štitne žlezde sa njenom smanjenom funkcijom.

Antitela koja se razvijaju usled ovog stanja zovu se Tireoidna antitela.

Uzroci za ovakav razvoj antitela još uvek nisu u potpunosti objašnjeni. Ono što je za sada jasno jeste da uzroci mogu biti psihofizički stres, bakterijske infekcije, virusne infekcije, genetsko nasleđe.

Prateći simptomi Hašimoto tireoiditisa na koje treba obratiti pažnju mogu biti: depresija, mrzovolja, dobijanje na težini uz isti unos hrane, bolovi u mišićima, usporenost, poremećaj menstrualnog ciklusa…

DIJAGNOSTIKA- Hašimoto tireoiditis se može otkriti  pomoću adekvatne dijagnostike što obuhvata:

  • Pregled endokrinologa
  • Ultrazvučni pregled
  • Analize antitela
  • Analize hormona T3,T4 i TSH

Neplodnost

Obe faze Hašimoto tireoiditisa, dakle, i hipertireoza i hipotireoza mogu biti indikacija za spontani pobačaj. Negativni uticaji na fetus su prevremeni porođaji, abrupcije posteljice i hipertenzija. Karakteristično je da do spontanih pobačaja dolazi u prvom trimestru trudnoće.

Pacijentkinje, trudnice sa hipotireozom (blago povećan nivo TSH i normalan nivo T3) imaju povećani rizik od razvijanja ove bolesti jer u trudnoći postoji povečana potreba za funkciom štitne žlezde.

Sa druge strane i povećan nivo TSH na početku trudnoće može povečati rizik za spontani pobačaj.

Zaključak je da je normalna funkcija štitne žlezde važna i za začeće i za trudnoću u daljoj fazi.

HAŠIMOTO TIREOIDITIS – OPASNA BOLEST

U svetu se iz godine u godinu povećava broj obolelih od ove bolesti. Ovo inače važi i za druge autoimune bolesti. Jedan od razloga za ovaj trend može biti unapređenje laboratorijske dijagnostike pa se ovo obolenje otkriva u glavnom slučajno, ispitujući nešto drugo.

Ukoliko se ova bolest otkrije na vreme može imati malo posledica ili ih neće ni biti.

Ukoliko ovo stanje dugo traje i ne pristupi se odgovarajućem praćenju i saniranju problema  može doći i do trajnih promena u tkivu štitne žlezde. Na prvom mestu tu su poremećaji metabolizma, dijabetes, povećanje triglicerida u krvi, kardiovaskularne bolesti.

Za pitanja, nedoumice i podršku možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, možete nas kontaktirati i popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova