IVF Centar na Kongresu psihologa

Kongres psihologa Srbije održaće se u periodu od 29. maja do 1. juna 2024. godine u Sokobanji u hotelu Moravica. Učesnike očekuju brojne zanimljive teme i kvalitetni sadržaji. Jedna od panelista na tribini pod nazivom (SASVIM) NAŠE DETE – PSIHOLOŠKI IZAZOVI VANTELESNE OPLODNJE SA DONIRANIM GAMETIMA biće i Sandra Jovanović, osnivač i predsednica IVF Centra. Voditelj diskusije je prof. dr Jelena Opsenica sa Filozofskog fakulteta u Nišu, a ostale učesnice su Natalija Ilić, Jelena Subotić Krivokapić i Tanja Panić. Tribina će se održati 30.5. od 14:30h.

Tema donacije reproduktivnih ćelija jeste tema kojoj se prilazi sa više aspekata, a izuzetno važan je upravo psihološki. Tema donacije povlači često pitanje: Da li je to dete naše? S tim pitanjem se suočava veliki broj ljudi u Srbiji pre nego što se uputi putem donacije.

Recimo, jedna dvadesetogodišnja kvalitativna studija pratila je 65 porodica koje su dobile decu uz pomoć donacije ili surogat materinstva. 22 porodice nastale su uz pomoć surogat materinstva, 17 porodica uz pomoć donacije jajnih ćelija i 26 porodica koje su se ostvarile uz pomoć donacije spermatozoida. Otkriveno je da nije bilo razlike u psihološkom smislu – jednak je kvalitet porodičnih odnosa bez obzira na to kako su deca začeta. Međutim, ovakve studije u Srbiji do sada nisu sprovođene.

Pomenuta studija sugeriše da razgovor sa decom o njihovom biološkom poreklu može biti koristan za porodične odnose i zdravo prilagođavanje. Ovo se naročito odnosi na period pre polaska u školu. Deca koji su saznala za svoje biološko poreklo pre sedme godine života imala su manje negativne odnose sa svojim majkama. Njihove majke su pokazivale niži nivo anksioznosti i depresije.


Na Kongresu će Sandra Jovanović predstaviti svoje dugogodišnje iskustvo u radu s parovima i ženama kojima je donacija jedina opcija da zasnuju porodicu.

Ukoliko vam je potrebna podrška ili savet na putu do bebe javite se na naš SOS IVF broj 0800 70 70 77, a možete nam pisati i na imejl office@ivfcentar.rs ili popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova