Kako da postanem donor spermatozoida u Srbiji?

Zakon o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje (2017) dopunjen je neophodnim dokumentima kako bi se procedura donacije mogla raditi i u Srbiji.

Ukoliko ste muškarac i želite da donirate spermatozoide morate znati nekoliko stvari.

 1. Donacija je anonimna i za davaoca i za primaoca – vaši biografski podaci nisu vidljivi.
 2. Donacija je “jedan na jedan”, što znači da reproduktivni materijal darujete samo jednom muškarcu, tj. jednom paru. Naš Zakon ne dozvoljava da donirate spermatozoide za više primaoca. To važi i za muškarca donora i za ženu. Samo jedan par ili jedna žena bez partnera će dobiti vaš uzorak koji će koristiti za oplodnju i dobijanje deteta.
 3. Spermatozoide darujete ili paru kod kog muškarac nema spermatozoide ili ženi bez partnera.
 4. Morate uraditi osnovne analize.
 5. Morate se retestirati nakon 6 meseci.
 6. Sve analize radite o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
 7. Javljate se Banci reproduktivnih ćelija i embriona.
 8. Iz Banke će vaš uzorak, nakon završene kompletne procedure, otići u kliniku za vantelesnu oplodnju gde će se raditi postupak vantelesne oplodnje.
 9. Otvoren je novi sistem – Registar (Nacionalni registar) u kome se nalaze vaši podaci, ali oni nisu vidljivi nikome – ni primaocima, ni javnosti, ni detetu.
 10. Dete dobijeno procedurom donacije ne može vas kontaktirati ili vam se javiti u nekom trenutku vašeg života. Može dobiti samo medicinske podatke o vama, i to samo ukoliko ima nekih medicinskih problema.
 11. Dete dobijeno uz pomoć donacije spermatozoida nosilac je vaših gena, ali raste i razvija se u materici žene koja nije vaša partnerka i koju ne poznajete.
 12. Vi niste roditelj deteta, iako ste biološki otac.
 13. Postoji niz dokumenata koje morate popuniti kako biste ušli u proceduru doniranja.
 14. Nakon testiranja i retestitanja uzorak dajete ejakulacijom.
 15. Neophodna je procena psihologa.

Koji su osnovni kriterijumi koje donor mora da uspunjava?

 • Da je muškarac do 40 godina;
 • da je fizički i psihički zdrava osoba;
 • da nije rizičnog ponašanja;
 • da se nije podvrgao tetovaži u poslednjih 12 meseci;
 • da nema žuticu;
 • da ne konzumira alkohol i da ne puši;
 • da ima normalan nalaz spermograma (minimalan broj spermatozoida bi trebalo da bude preko 15 mil/ml, u ukupnom ejakulatu više od 39 mil, pokretljivost preko 35 %, a dobra morfologija spermatozoida preko 4 %);
 • da nije primalac matičnih ćelija, tkiva, organa i krvi;
 • da ne boluje od hroničnih bolesti;
 • da nema dijagnozu demencije;
 • da je optimalne telesne težine.

Donor spermatozoida može biti i muškarac koji je sa partnerkom i sam u proceduri vantelesne oplodnje, ukoliko odgovara krierijumima i želi da donira spermu. Naš Zakon dozvoljava i ženama bez partnera da uđu u proceduru sa doniranom spermom, kako smo već naveli, te je moguće da vaš uzorak bude korišćen i za oplodnju žene koja nema partnera.

Koje su analize potrebne?

Potencijalni donor se mora testirati kako bi time bile isključene virusne i bakterijske infekcije i bolesti, hemofilije i drugi poremećaji koagulacije, cistična fibroza, a u nekim slučajevima i tropske bolesti (HIV infekcija, B I C hepatitis, HTLV-I, II, III, CMV infekcija, sifilis, gonoreja, hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, hemofilija i drugi poremećaju koagulacije, skrining na cističnu fibrozu).

Izbor reproduktivnih ćelija vrše stručna lica u klinici i Banci.

Uspostavlja se sistem evidencije o rezultatima procene i testiranja kandidata za davaoca. 

Za sada je u Srbiji dozvoljeno samo altruističko davalaštvo – to znači da za davoce nije predviđena materijalna i novčana nadoknada.

Možete se javiti Banci reproduktivnih ćelija na 011/3615607 za više informacija.

Za pitanja, nedoumice i podršku možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, možete nas kontaktirati i popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova