Godine i AMH

O testu AMH

Test na anti-Mullerian hormon (AMH) je najbolji test koji je trenutno dostupan za procenu rezerve jajnika i ukazuje na mogućnost ranog gubitka plodnosti. Međutim, ne može pokazati ko je plodniji od proseka, niti predviđa rezervu jajnika kod žena sa policističnim jajnicima (PCOS).

To je test iz krvi koji se može uraditi u bilo koje vreme tokom menstrualnog ciklusa. Takođe, može pomoći da se predvidi koliko ćete jajnih ćelija verovatno dobiti u IVF ciklusu. Ovaj test može da identifikuje žene koje bi mogle da prođu kroz ranu menopauzu, a samim tim i koje mogu izgubiti plodnost ranije od proseka. Preporučujemo vam da zakažete pregled kako biste analizirali rezultate i objasnili šta oni znače za vas. Tumačenje rezultata AMH zavisiće od vaše medicinske istorije, porodične istorije plodnosti, načina života i drugih istraživanja o vašoj plodnosti.

Tumačenje AMH

Kao i većina testova plodnosti, AMH test ne daje crno-beli odgovor. Rezultat AMH prikazujemo na grafikonu (vidi dole). Ovo vam omogućava da uporedite svoje rezultate sa ženama sličnog uzrasta i pomažete da predvidite kako se vaš nivo AMH može promeniti tokom godina. Osenčili smo oblasti grafikona crvenom, narandžastom i zelenom da bismo predstavili uticaj vašeg nivoa AMH za vaše godine.

Normalan AMH

Poslednjih godina razvijeno je nekoliko grafikona za normalne nivoe AMH od rođenja do menopauze. Kolektivno, studije pokazuju da je AMH nizak tokom prepubertetskog razvoja, da raste tokom ranog puberteta i da je na najvišem platou u dobi od 20-25 godina. Nakon toga, AMH postepeno opada i postaje “nevidljiv” oko menopauze. Još uvek nije shvaćeno zašto AMH raste tokom detinjstva i adolescencije. Stoga se AMH može koristiti samo za procenu stepena starenja jajnika kod žena starijih od 25 godina.

Visok AMH

Kada AMH pređe 48 pmo/L, to može ukazivati na to da žena možda pati od sindroma policističnih jajnika (PCOS). PCOS je najčešći hormonski poremećaj koji pogađa oko 10% žena u reproduktivnom dobu. To je takođe jedan od najčešćih uzroka neplodnosti. Zbog hormonske neravnoteže, one nisu u stanju da redovno proizvode dominantni folikul, što dovodi do neredovne i retke ovulacije. Ovo dovodi do mnogih nerazvijenih i nezrelih jaja. Ova jajašca, unutar folikula, proizvode AMH. Dakle, žene sa PCOS-om imaju višak AMH.

Nizak AMH

Nizak AMH ukazuje na manji broj jajnih ćelija (folikula), koji se često naziva niska rezerva jajnika. Važno je čitati AMH u kontekstu mnogih faktora, što je najvažnije – vaših godina. Za žene se kaže da imaju smanjenu rezervu jajnika (POR) kada je broj jajnih ćelija mnogo manji od očekivanog za žene istog uzrasta. Kada se to dogodi, vaš lekar će vas možda naterati da izvršite i genetski skrining, kariotip i kariogram. Drugi uzroci POR-a su pušenje, endometrioza, inflamatorna bolest karlice, operacije jajnika, autoimune bolesti i lečenje raka. U mnogim slučajevima se ne može identifikovati očigledan uzrok. Ako žena doživi menopauzu pre 40. godine, ima preuranjenu insuficijenciju jajnika (POI), koja pogađa 1 od 100 žena. Žene sa POI mogu iskusiti simptome kao što su neredovne menstruacije, obično skraćivanje menstrualnog ciklusa u 30-im godinama.

Šta je sa kvalitetom jajnih ćelija?

AMH nam ne govori o kvalitetu jajnih ćelija, što je važno kada je u pitanju trudnoća. Plodnost je direktno povezana sa kvalitetom ćelija. Nažalost, za to ne postoji test. Starost je najbolji prediktor, jer kvalitet opada na predvidljiv način sa godinama. Jedini način testiranja je pokušaj oplodnje jajnih ćelija, a zatim testiranje na dobijenim embrionima na hromozomske abnormalnosti.

Žene u 20-im godinama imaju uglavnom (80%) normalne jajne ćelije, iako i one imaju abnormalna. Nažalost, žene u 40-im godinama imaju uglavnom (80%) abnormalne jajne ćelije, bez obzira na to koliko su bile reproduktivno zdrave. Da ilustrujemo – AMH od 7 pmol/L je nizak za 32 godine, ali je unutar normalnog opsega za ženu od 42 godine. Oni mogu dati sličan broj jajnih ćelija tokom IVF tretmana, ali 32-godišnjakinje će imati veće šanse za uspeh sa IVF-om jer je udeo normalnih jajnih ćelija veći sa mlađim jajnim ćelijama. Naše šanse za trudnoću su značajno vezane za starost jajnih ćelija, što je osnova procesa.

Za pitanja, nedoumice i podršku možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, možete nas kontaktirati i popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Izvor: www.sunfert.com

Slični tekstovi

Još naših blogova