Slatka moja, da ti kažem

“Čitala sam malopre, slatka moja, da je žena rodila u 58. godini! Ne opterećuj se ni malo, vidiš da sve može! Treba da ideš kod moje doktorke, samo kod nje! Meni je insulinska smetala izgleda, to mi je bio problem. Čitam i šta žene pišu, jedna, bre, sa 0.001 AMH hormonom ostala prirodno trudna u 45. godini! Ajde, molim te, ti se sekiraš bezveze! Proveri i štitnu, obavezno! I to ume da smeta.

Samo se opustite i desiće se, kad ti ja kažem!

Nama nije išlo 6 meseci, otišli na inseminacije opet ništa i prva vantelesna i uspelo. I posle sam ostala prirodno trudna! Ej, prirodno trudna, a toliko nismo mogli drugo da imamo dete!

I da ti kažem, šta će ti pa deca! Pogledaj ove muke! Jooj, da mi je neko rekao ranije ne bih se ja baš toliko trudila. Već smo imali i godinice, ja 35, muž 40. Svi oko nas već nosali decu, a mi nikako. Ali vidiš, kad se najmanje nadaš, desi se. Mnogo mi je pomogla moja doktorka! Bez nje ništa! Kad ti kažem, idi zakaži što pre. I znaš šta, meni je proverila i trombofilije i sve drugo. Kakav ti je to doktor koji ti nije tražio trombofilije da uradiš, a toliko ideš kod njega. Sad svi to traže! Moraš to da proveriš.

I znaš šta, ima i onaj čaj koji treba da uzimaš, obavezno! Ja sam to pila, i mislim da mi je i to pomoglo. Možda i jedan suplement koji sam kupila online. Ej, taj suplement me je preporodio. Tačno sam osetila kako se bolje i ovako osećam kad ga uzimam. Poslaću ti u poruci pa vidi, kupi ga. Ajde i vi ste se stisli toliko, pokušavate već neko vreme, pa šta! Ni prvi ni poslednji. Pa bićeee. Koliko beše? Pet godina pokušavate? Pa šta, komšinica moja otišla u Prag i ostala trudna u 47. godini odmah. Ali odmah! Ja ne znam šta tamo rade ali ovi naši izgleda ne umeju kao stranci. Vratila se žena trudna, eno je sa stomakom. Vidiš da može. Uspela odmah, iz prve. Čitam i po grupama, mnogo žena tamo otišlo. Vidiš i mi kako smo se mučili i pokušavali. Vidiš, ti imaš dobar posao, muž ti radi, volite se…Pogledaj mene! Života ti. Raspadam se. Da mi je malo da se odmorim. Samo malo. Bila žena sa mnom u klinici, ej 10 puta radila postupak! Deset puta! Kad sam čula samo što nisam pala! Ja ne bih mogla. Nema šanse. E, a da vidiš ove moje, nemirni, nemirni, neće da jedu, bolesni neprekidno, samo neke muke i problemi. Ma ženo, bre, šta će ti ovo, da ti kažem, putuj, uživaj. Ovo! Ovo je strašan život! Ali svakako, probaj s tim čajem i tim lekovima što sam pila i ne znam da l si probala posle odnosa da podigneš noge, kaže mi drugarica ona tako ostala trudna, pa probaj i ti šta te košta. A možete i da usvojite uvek. Toliko dece bez roditelja raste. Jadni…A godine, godine su samo broj. Sad možeš da rodiš kad hoćeš. Ne sekiraj se.

Godine ništa ne znače, ništa!

Samo ti odi do moje doktorke i videćeš. Šta se toliko nerviraš? Nema razloga. Čitam po novinama one silne poznate ličnosti kad su sve rodile decu, ihaa… Sad je drugo vreme, nije kao nekad. Vidi onog mog gde ode.. ?? Jao Bože, moram da ga jurim. Ej, moram da idem. Ajde zdravo, šaljem ti onaj čaj i broj od moje doktorke. Šaljem ti sve. Opusti se malo! Kad se najmanje nadaš tad će se desiti.”

Nisam stigla ništa da kažem. Sve to je izustila u dahu i nestala, slatka moja! Nisam stigla da joj objasnim da smo bili već 5 puta na vantelesnoj oplodnji, da nemam jajovode, da prirodno ne mogu da ostanem trudna, da sam sve čajeve već probala, da smo bili u svim manastirima, da sam pila šaku suplemenata. Nisam izustila da sam umorna od raznih preporuka, čajeva, doktora, da sam bila i na donaciji jajnih ćelija, da nemam više ni snage ni finansija. Nisam stigla da je pitam da li zna šta je donacija ćelija…Nisam stigla. Otišla je. Nisam stigla da joj objasnim da mi čajevi ne mogu pomoći, niti njena doktorka, niti priča o usvajanju, niti reči opusti se, niti njena priča da je dete čekala 6 meseci….A nisam ni htela.

A ne znam ni da li ima smisla da joj bilo šta pričam. Da je bilo šta pitam.

Ponekad ljudima trebaš samo da ih slušaš, da kažu to što imaju… Samo stojiš, trepćeš i slušaš. Klimneš i glavom. Ponekad je njihova namera čista, nije zla ali je ishitrena. Ponekad ljudima treba da misle da su ti pomogli, da su ti rekli nešto pametno, da njima bude lakše… Ponekad ljudima treba ispred njih nešto što diše i trepće kako bi održali svoj monolog i otišli. Slušanje. Tiho slušanje. Klimanje glavom….Nećeš ni stići ništa da kažeš. Čak ni ono što je važno. Jer ništa nije važnije od onog što “oni” imaju da ti kažu.

Za pitanja, nedoumice i podršku možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, možete nas kontaktirati i popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova