Prolaktin

Prolaktin (PRL), hormon koji izlučuje hipofiza, igra ključnu ulogu u regulisanju menstrualnog ciklusa. Osim što priprema dojke za dojenje i održava funkciju dojenja, takođe ima važnu ulogu u procesu ovulacije. Povišen nivo prolaktina (hiperprolaktinemija) može blokirati lučenje FSH i gonadotropina, što otežava ostajanje u drugom stanju.

Lučenje prolaktina varira tokom 24 sata, sa najvišim nivoom tokom spavanja i nakon buđenja, dok je najniži u periodu 10 -11h prepodne.

Njegove vrednosti se razlikuju kod žena koje su trudne i koje nisu, kod muškaraca i kod dece.

Normalna vrednost prolaktina kod žena koje nisu u drugom stanju iznosi između 4 ng/mL i 23 ng/mL. Kod muškaraca se ta vrednost kreće između 3 ng/mL i 15 ng/mL.  Kod trudnica se vrednost prolaktina se kreće između 34 ng/mL i 386 ng/mL.

Razlozi za povišen nivo prolaktina mogu biti različiti. Ubrajamo stresne faktore poput upotrebe određenih lekova (antidepresivi, analgetici, opijati), hipoglikemije, fizički napor i probleme sa jetrom ili bubrezima. Nekada je razlog i prolaktinom, beningni tumor hipofize. Može se javiti kod oba pola, ali je češća kod žena.

Simptomi povišenog nivoa prolaktina kod žena uključuju promene u menstrualnom ciklusu, smanjen libido, osteoporozu, umor, vrtoglavicu, probleme sa vidom i galaktoreju. Kod muškaraca se može javiti smanjen libido i galaktoreja, uz moguće uvećanje grudi (galaktomaksija).

Dijagnostika hiperprolaktinemije obuhvata fizički pregled, analizu lekova koje uzimate, prepoznavanje tipičnih simptoma i merenje nivoa prolaktina u serumu.

Postupak merenja može biti otežan stresnim situacijama, te se koriste specifične tehnike kako bi se dobila što preciznija vrednost. Prvo se postavlja braunila u venu 20 minuta pre vađenja krvi. Potom se postupak merenja ponavlja više puta u razmacima od 15 minuta do pola sata. Za krajnji rezultat uzima se prosek od svih dobijenih vrednosti. Tako se dobija što približnija vrednost prolaktina, pošto njegov nivo često varira.

Lečenje zavisi od uzroka hiperprolaktinemije, a može uključivati različite pristupe, posebno ako je uzrok prolaktinom što se dešava u čak 60% slučajeva. Ukoliko se ustanovi da se radi o ovom benignom tumoru hipofize, pristupa se terapiji medikamentima, te hiruškoj intervenciji i zračnoj terapji.

Ukoliko vam je potrebna podrška ili savet na putu do bebe javite se na naš SOS IVF broj 0800 70 70 77, a možete nam pisati i na imejl office@ivfcentar.rs ili popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova