Progesteron

Iako se smatra da je progesteron ženski hormon, ta tvrdnja ipak nije tačna. Tačno je da se većina progesterona izluči u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Dejstvo progesterona nije ograničeno polom i reprodukcijom. Manjak progesterona može dovesti do velikih problema, kako kod žena tako i kod muškaraca. Višak progesterona takođe nije dobar za zdravlje.

Progesteron je jedan od osnovnih hormona koje treba uraditi kada planirate trudnoću. Najčešće se počinje od osnovnog hormonskog statusa za ženu koji se radi u prvoj fazi ciklusa od 2 do 4 dana ciklusa.

Dejstvo


Progesteron priprema telo za trudnoću i porođaj i dominira u drugoj polovini menstrualnog ciklusa jer stimuliše rast endometrijuma za prihvat embriona ako je došlo do oplodnje. Takođe, progesteron reguliše ljuštenje endometrijuma (menstrualno krvarenje) ukoliko se ne desi trudnoća.

Ovaj hormon ima vrlo važnu ulogu u središnjem nervnom sistemu i deluje opuštajuće, čime se objašnjavaju promene u raspoloženju, razdražljivost i depresivna stanja koja se javljaju već s prvim znacima smanjene proizvodnje progesterona i rada jajnika.

Progesteron ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi, doprinosi zdravlju urinarnog trakta, utiče na zdravlje nervnog sistema i moždane funkcije, učestvuje u očuvanju gustine kostiju, reguliše tečnost u tkivima i deluje diuretički. Takođe, osigurava zdrav san, a važan je za očuvanje organizma u stresnim situacijama. On deluje sedativno i antidepresivno, a u trudnoći i analgetski. Učestvuje u pretvaranju masti u energiju, reguliše proizvodnju hormona štitne žlezde i jača imuni sistem. 

Manjak progesterona


Česte promene raspoloženja, gubitak koncentracije, teskoba ili depresija, izraženi simptomi predmenstrualnog sindroma, neredovni ciklusi ili izostanak menstruacije mogu biti pokazatelji manjka ovog hormona. Takođe, anovulacija, nemenstrualno krvarenje, glavobolje, napetost u grudima, slab san ili nesanica, hroničan umor mogu signalizirati da ovaj hormon nije regulisan.

Neretko se javlja i problem s regulacijom telesne težine, ali i s regulacijom vode u tkivima: zadržavanje vode u tkivima, otečenost i nadutost. S vremenom simptomi manjka progesterona mogu napredovati, pa tegobe postaju izraženije, a javljaju se i veći ili manji zdravstveni problemi, posebno u perimenopauzi.

Višak progesterona


Osnovni simptomi viška su najčešće osetljivost grudi, promene raspoloženja, potištenost, letargija, suvoća vagine, usporena probava. Ponekad višak progesterona može dovesti do povećanja lučenja kortizola pa je onda i pojačan apetit.

Ukoliko vam je potrebna podrška ili savet na putu do bebe javite se na naš SOS IVF broj 0800 70 70 77, a možete nam pisati i na imejl office@ivfcentar.rs ili popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova