Zanimljivosti o jajnim ćelijama

Koliko stvarno znamo o reproduktivnom zdravlju, a koliko uopšte znamo o malenim ćelijama koje stvaraju život? Jajne ćelije se formiraju u telu žene u folikulu, a pucanjem folikula u vreme ovulacije spuštaju se u jajovod gde čekaju oplodnju. Ove ćelije mogu doneti bebu jednog dana. Da, zaista.

Osnovna zanimljivost je da, ako poredimo jajnu ćeliju sa ostalim ćelijama u telu, ljudska jajna ćelija je prilično velika. Njena velična od 100 mikrona u prečniku i to je čini vidljivom ljudskom oku bez ikakvog uvećanja. Jajna ćelija je široka koliko jedna vlas kose.  Primera radi, ćelija kože je četiri puta manja od jajne ćelije, a spermatozoid je čak 20 puta sitniji.

1. Žena se rađa sa baš svim jajnim ćelijama
Jajne ćelije u svakom jajniku nastaju još pre vašeg rođenja, što znači da ćete imati najviše jajnih ćelija (oko 7 miliona) još pre rođenja! Od tog vremena broj jajnih ćelija će se smanjivati. Devojčica se rađa sa 2 miliona jajnih ćelija, ali će do početka njene menstruacije ostati oko 400.000.

2Stimulacija jajnika NE dovodi do rane menopauze.
Jeste li znali da bi se jajne ćelije dobijene stimulacijom svakako dobile ili propale tokom prirodnog ciklusa tog meseca? Upotreba lekova za kontrolisanu stimulaciju neće uticati na smanjenje broja jajnih ćelija u budućnosti ili izazvati ranu menopauzu. Veruje se da se stimulacijom kradu jajne ćelije od budućnosti i da se izaziva rana menopauza, ali to nije istina!

3. Jajna ćelija stari kako i vi starite
Ovo izgleda prilično jasno, ali nije baš tako jednostavno. Obrazac je jednostavan. Iako je nepravedno, istinito je.
– mlada osoba = mlade jajne ćelije = dobre jajne ćelije;
– starija osoba = starije jajne ćelije = loše jajne ćelije.


Iako jajne ćelije prirodno stare, i drugi faktori igraju ulogu u njihovom starenju. Tu spada hormonski disbalans, loša ishrana, nezdrav način života i loše navike (pušenje, alkohol, narkotici). Nažalost, jednom kada jajne ćelije ostare ili postanu nekvalitetne, ne postoji način da se one opet učine kvalitetnima. Važno je održati zdrav način života kako bi se očuvala plodnost.

4. Jajna ćelija kratko živi
Jednom kada jajna ćelija napusti jajnik (tokom ovulacije), može da preživi svega 12-24 sati. Jasno je, vreme jeste kritičan faktor kada pokušavate da dobijete dete!

5. Jajna ćelija je osetljiva
Kada jajne ćelije napuste telo postaju jako osetljive, naučnici i embriolozi moraju biti veoma oprezni kada rukuju njima. Obično zamrzavanje bi uništilo ćeliju, naime kristali leda bi ih uništili. Umesto toga, vitrifikacijom se jajne ćelije renutno zamrzavaju bez mogućnosti stvaranja ledenih kristala.

6. Rezerve jajnih ćelija
Ovarijalna rezerva je termin koji se koristi da se opiše broj jajnih ćelija kod žena. Kako žena gubi jajne ćelije, broj antralnih folikula se smanjuje i samim tim i serum Anti-Mullerian hormon (AMH), koji ti mali folikuli proizvode. Ukoliko se AMH spusti ispod 1.5 IU/L, većina žena će ipak moći da prirodno ostvari trudnoću, jer tokom normalnog menstrualnog ciklusa sazri jedna jajna ćelija, što je sasvim dovoljno.

Kada je AMH nizak to je loš pokazatelj, on najavljuje početak menopauze. Žene sa nešto manjom ovarijalnom rezervom mogu imati manju mogućnost da proizvedu više jajnih ćelija tokom stimulacije u IVF procesu, pa se stručnjaci tada oslanjaju na AMH prilikom odabira lekova koji će koristi za stimulaciju i to u oba smera. Povećava se doza za žene od kojih očekuju manje jajnih ćelija, a smanjuje se doza ženama koje imaju rizik od hiperstimulacije.
Najvažnije je da žena na vreme sazna sve informacije o svojim ovarijalnim rezervama kako bi mogla na vreme da deluje i donese odluku. Žene mlađe od 38 godina koje još razmišljaju o odlaganju trudnoće, žene sa porodičnom istorijom smanjenog rada jajnika, autoimunim bolestima, sa hemioterapijom ili su imale operacije na jajniku su takođe kandidati za testiranje ovarijalne rezerve i eventualno zamrzavanje.

7. Šta ako je rezerva mala?
Ukoliko žena ima smanjenu ovarijalnu rezervu jedina opcija je da rađanje dece stavi u prvi plan. Ukoliko žena ima malu ovarijalnu rezervu i ostvari trudnoću za 6 meseci, predlog je da poseti IVF specijalistu.

8. Kada da uradim AMH?
Nivo Anti-Mullerian hormona vrlo malo varira tokom menstrualnog ciklusa i stoga se može testirati bilo kog dana tokom normalnog menstrualnog ciklusa. Pri tom, napominjemo da AMH hormon nije jedini pokazatelj vaše ovarijalne rezerve. Naime, nivoi drugih hormona ( FSH, LH, E2…) u određenim danima ciklusa zajedno sa ultrazvučnim praćenjem daće konačnu sliku vašem lekaru. Svakako je savet ukoliko je rezerva manja – šanse su manje, pa je zato bitno početi što pre sa lečenjem.

Ukoliko vam je potrebna podrška ili savet na putu do bebe javite se na naš SOS IVF broj 0800 70 70 77, a možete nam pisati i na imejl office@ivfcentar.rs ili popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Izvor: www.monashivf.com/

Slični tekstovi

Još naših blogova