Neplodnost i imuni sistem

Moja priča o neplodnosti počela je kao i svaka druga – nisam mogla da zatrudnim prirodnim putem. Ovo iskustvo je upotpunjeno mojom istorijom problema sa varenjem i hormonskim disbalansom. Nisam ni pomišljala da će ovi faktori tako zamršeno biti povezani s mojom plodnošću.

Pokušaj da zatrudnim i održim trudnoću bila je moja najveća životna prepreka.

Možete očekivati da počnem sa tehničkim detaljima svog putovanja – četiri IUI, zamrzavanje jajnih ćelija i višestruki pokušaji IVF-a. Međutim, složenost mog putovanja kroz neplodnost je daleko izvan ovih tretmana.

Posle mnogo godina očajničkih pokušaja da zatrudnim, otkrila sam koren svoje neplodnosti: svoj imuni sistem.

Bilo je teško progutati pilulu za otkrivanje problema. Vaše sopstveno telo je glavni razlog za nemogućnost da prirodno zatrudnite i da, nakon što postignete začeće, održite trudnoću.

U vreme kada sam pokušavala da zatrudnim, imala sam i niz drugih zdravstvenih problema.

Svakog jutra sam se budila sa oštrim bolovima u stomaku. Imala sam problema sa varenjem i patila sam od mnoštva intolerancija na hranu, uključujući gluten. Uz izuzetno visok nivo kortizola, moji polni hormoni su definitivno bili neuravnoteženi. Nakon što su moji ciklusi vantelesne oplodnje počeli da propadaju bez razloga, znala sam da moram da pronađem odgovor za sebe. Počela sam da istražujem i postavljam mnoga pitanja svom lekaru za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost. Nažalost, moji napori su naišli na ograničenu podršku i morala sam da preuzmem stvari u svoje ruke.

Odlučila sam da pokrenem sopstveno istraživanje i uzela knjigu doktora koji je proučavao vezu: neplodnost i imuni sistem.

Problemi sa kojima sam se suočavala nisu uopšte bili povezani sa mojom neplodnošću, već sa potencijalnim uzrokom. Posle meseci istraživanja i pronalaženja specijaliste za autoimunu plodnost, otkrila sam da imam visok nivo ANA ili anti-nuklearnih antitela u krvi. To je značilo da sam imala antitela koja su sedela oko jezgra mojih ćelija, poluuspavana, ali na oprezu. Spremna da napadnu bakterije, loše ćelije i, u mom slučaju, strane embrione.

Dobila sam nekoliko lekova kako bih sprečila da moj imuni sistem napadne trudnoću. To mi je omogućilo da nosim svog sina, koji sada ima 5 godina.

Sada, pet godina kasnije, još uvek ne osećam da je svet u našim lekarskim ordinacijama napredovao nešto više. Mnogi od nas još uvek ostaju bez odgovora. Kažu da 35% nas nema pojma odakle potiče naša neplodnost. Međutim, jedno nedavno istraživanje na uzorku od 300 žena sa neobjašnjivom neplodnošću pokazalo je neke upadljive sličnosti.

Za mene ovakva statistika pomaže da se učvrsti važnost zdravlja pre začeća.

Podržavanje vašeg imunološkog sistema i mikrobioma je izuzetno važno. Dopuna antioksidansima i omegama, dodavanje ključnih hranljivih materija za podršku zdravoj proizvodnji hormona i negovanje ključnih nivoa hranljivih materija su svakodnevne navike koje mogu uticati na zdravlje i plodnost pre začeća.

Da bi ostalo u drugom stanju, vaše telo mora da prihvati ono što se naziva polu-alogeni embrion. Najjednostavnije je, iako čudno, razmišljati o tome kao o tumoru. Majčinom telu su potrebne stotine, ako ne i hiljade novih imunoloških odgovora da bi implantacija embriona bila uspešna.

Ukoliko vam je potrebna podrška ili savet na putu do bebe javite se na naš SOS IVF broj 0800 70 70 77, a možete nam pisati i na imejl office@ivfcentar.rs ili popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Izvor: www.theivfwarrior.ca

Slični tekstovi

Još naših blogova