Draga Saveta, pomozi

Draga Saveta, pomozi!

Stalno čitam o tome koliko su ljubav prema sebi i briga o sebi važni. Da budem iskrena, potpuno sam ostala bez oboje. Nisam uspela u nekoliko rundi IVF-a i osećam se tako ljuto i razočarano samom sobom.

Mislim da ne pomaže to što kažem da nisam uspela u nekoliko rundi IVF-a, ali to je samo fraza koja se koristi, zar ne? Osećam se kao da nisam dala sve od sebe. Nisam uspela, i za sve sam ja kriva.

Ali, uradila sam sve što je trebalo. Zdravo sam se hranila, nisam pušila, radila sam jogu, uzimala sam vitamine. Na preglede nikada nisam kasnila i uradila sam sve analize. Odmarala sam se posle transfera. Bila sam „savršen IVF pacijent“. Nije trebalo da ne uspem. Trebalo je da uspem. Ali nisam uspela, i zbog toga samu sebe izjedam.

Kako da se pokupim? Na koji način da kažem sebi da moj IVF jednostavno nije uspeo, a ne ja? Kako da pokušam da sebi dam malo ljubavi, ako zaista nemam šta da dam?

Hvala ti, Saveta.

IVF (pobeđeni) borac

Draga,

Tako mi je žao što prolaziš kroz ovo.

Pre svega, bravo što si ostala na vrhu svog fizičkog zdravlja. To zahteva veliku posvećenost i može biti teško upravljati opštim zdravljem uz IVF tretmane. Surova je istina da neki ciklusi IVF ne funkcionišu.

Raditi sve prave stvari i ne dobiti pozitivan test na trudnoću nakon tako napornog rada je zaista mukotrpno. Mogu da razumem zašto se osećaš tako obeshrabreno. Tako je lako izgubiti se u sopstvenim najgorim mislima. Imaj na umu da ništa nisi mogla da uradiš drugačije što bi uticalo na isod. U stvari, uradila si sve kako treba.

Potpuno si u pravu da to što kažeš da si neuspešna ne pomaže.

Čak i ako se šalimo, ta reč može da se ugnezdi i izazove neke beskorisne podsvesne misli i naknadna osećanja. Misli mogu biti prolazne, ali osećanja povezana sa negativnim mislima mogu dugo trajati.

Pa, kako promeniti svoje misli? Reči su zaista važne.

Kada kažete sebi da niste uspeli, krivite sebe za nešto za šta niste krivi.

Nisi ti kriva!

Razlog zašto ti je potreban IVF – nije tvoja krivica. Razlog zašto IVF ne funkcioniše – nisti ti kriva. Svaki put kada osetiš da se reč „neuspeh“ uvlači – pokušaj da je zameniš. Pokušaj da kažeš sebi „ciklus nije uspeo“, a ne „nisam uspela“. Prebacivanje svojih misli sa neuspeha i samookrivljavanja na nešto objektivnije pomoći će ti da sve te negativne misli postaviš na ishod ciklusa, a ne na sebe.

Dozvoljeno ti je da se ljutiš što to nije uspelo, ali je važno da znaš da ne treba da se ljutiš na sebe. Nadam se da će se vremenom i tvoja osećanja promeniti i da ćeš moći da napraviš mesta za ljubav prema sebi.

Koncept ljubavi prema sebi i samosaosećanja može izgledati lako, ali zapravo je potrebno mnogo rada i prakse.

Ponekad treba da počnemo od malog.

Izgovaranje afirmacije poput „Volim svoje telo“ možda neće uspeti ako se u stvari ne osećaš tako, ili ako se osećaš kao da te je tvoje telo izdalo. Zato treba da počnemo sa malim i napredujemo do toga. Možeš, na primer, početi tako što ćeš pronaći jednu stvar koju zaista voliš kod sebe. Fizička karakteristika ili neki deo tela. Ponavljaj sebi svakodnevno koliko je to nešto tvoje lepo.

Zatim nakon nekoliko dana dodaj još nešto. Započni svoja jutra ponavljajući komplimente o sebi. Uskoro ćeš moći da kažeš sebi da voliš svoje telo. Tvoje telo je u stvari uradilo neverovatne stvari. Pomogalo ti je kroz više ciklusa IVF-a i izdržalo, a to nije mali podvig.

Još jedna stvar koju bi možda želela da isprobaš je vođena meditacija.

Meditacije samosaosećanja rade čuda kada se osećamo loše. Koraci meditacije mogu uključivati sledeće:

Zatvori oči i uspori disanje. Ispusti uzdah uz izdisaje i oseti toplinu u grlu. Fokusiraj se na zvuk svog daha.

Zamisli nekoga koga voliš. Koja osećanja povezuješ sa ovom osobom?

Uzmi ta osećanja i usmeri ih ka sebi. Može pomoći da staviš ruku na svoje srce ili da se zagrliš i osetiš utehu, ne samo iznutra, već i sopstvenim dodirom.

Kad god se osećaš loše, oponašaj taj isti zagrljaj i sebi pruži malo ljubavi.

Samo podsetnik – nisi pogrešila. Dovoljna si, čak i kada ti se to ne sviđa. Divna si, čak i ako se ne čini tako. Vrediš i drugima i sebi.

Ukoliko vam je potrebna podrška ili savet na putu do bebe javite se na naš SOS IVF broj 0800 70 70 77, a možete nam pisati i na imejl office@ivfcentar.rs ili popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova