Ruskinja rodila ćerku u 62. godini

Larisa Kostenko iz Sankt Peterburga prvi put se porodila u 62. godini. Na rođenje deteta čekala je mnogo godina, verujući da će se jedan dan ostvariti kao majka. Sada ćerka Katja već ima godinu i sedam meseci.

Larisa je podelila svoju priču.

“Ne mogu da zamislim život bez nje” – rekla je učiteljica Larisa Kostenko iz Sankt Peterburga, koja je uz pomoć IVF procedure iz 15. pokušaja rodila dugo očekivanu ćerku, za šta je potrošila oko 30.000 evra. “Činjenica je da su mi lekari rekli da imam šansu da se porodim i izdržim do termina ali uz veliki napor”, priseća se 62-godišnja penzionerka, bivša učiteljica.

U intervjuu za Jutjub kanal “Filmovi Elene Pogrebiške” objasnila je zašto je toliko očajnički želela da rodi dete. “Ovo je smisao života! Shvatila sam da dete mora da ima oca i majku. Radila sam na tome, ali, nažalost, nisam imala pravu porodicu. Godine su prolazile, a ja sam shvatila da ću možda do kraja života tražiti svoju srodnu dušu, ali da postoji šansa da je neću naći. Zdravlje žene opada, a mogućnost da dobiju dete nije večna”.

Bila je u braku dva puta. Razvela se od prvog muža jer nisu mogli da dobiju dete, a drugi je poginuo u nesreći.

Nakon toga, odlučno je krenula u realizaciju svog sna – da rodi.

“Bilo je veoma teško finansijski, jer je, nažalost, u mojim godinama, vantelesna oplodnja bila moguća samo ukoliko platite. Kada je Rusija uključila vantelesnu oplodnju u program obaveznog zdravstvenog osiguranja, više nisam bila prikladna po godinama. Štaviše, nisam bila sposobna. Ja sam likvidator Černobilske nuklearne elektrane, radila sam tamo. Dijagnostikovan mi je rak štitne žlezde. To sam izlečila, ali činjenica je da je ovaj hormon direktno povezan sa reproduktivnim hormonima i organima. Lečila sam se, trebalo je vremena”, dodala je ona.

Žena je ispričala kako je odabrala donora spermatozoida – oca deteta. “Ovo je tako delikatan posao! Sve se mora poklopiti. Uradila sam vantelesnu oplodnju toliko puta, i nije uspelo u ranim fazama! Stoga se više nije postavljalo pitanje da li želim donorku koja je brineta ili plavuša.

Moja jedina želja je bila da dete bude zdravo”, rekla je penzionerka.

Larisi je u početku bilo teško, nije bilo nikoga ko bi mogao da donese pumpicu za mleko u porodilište, ali ni da sastavi krevetac. Ona se ipak spretno nosila sa izazovima. Zdravlje devojčice je dobro, zubi joj rastu, već govori neke reči. “Ne mogu da zamislim život bez nje,” kaže učiteljica.

Larisa i njena ćerka žive u jednosobnom stanu koji dele sa njenim bivšim mužem koji je vlasnik imovine. Dok se lečila, muž je izbacio njene stavri iz stana i uselio se, uzeo je svoj deo imovine. Sada je dobila novi prostor, ali pre nego što se iseli, mora da ga renovira i pripremi.

Naravno, Larisa shvata da u svakom trenutku njena naslednica može ostati sama.

Žena je sve predvidela. U slučaju njene smrti, devojčicu će čuvati njena rođaka koja živi u Belorusiji. Larisa ipak veruje da može sama da odgaja ćerku i kako je navela, čak je spremna da ima još dece ako životni uslovi to dozvole.

Ovakve priče često podstaknu mnoge žene da započnu svoje lečenje kasno. Jasno je da su ovakve priče moguće, ali vrlo, vrlo retke i da se ne treba oslanjati na njih na putu do bebe. Medicina kaže da je optimalno vreme za rađanje oko 25. godine žene, a da plodnost žene drastično opada oko njene 40. godine.

Ukoliko vam je potrebna podrška ili savet na putu do bebe javite se na naš SOS IVF broj 0800 70 70 77, a možete nam pisati i na imejl office@ivfcentar.rs ili popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova