Projekat MI – projekat BEBA

Lečenje neplodnosti može prouzrokovati orgoman pritisak na odnos i veliki je izazov za jedan par. Vremenom, fokusiranje na “projekat beba” može da vas udalji od vas kao para. Zaboravljate da ste pre pokušavanja da dobijete bebu imali emotivnu vezu i da ste izabrali jedno drugo iz određenih razloga.

Uticaj neplodnosti na odnose

Čak i ako imate vrlo jak i podržavajući brak/vezu, poteškoće s plodnošću mogu opteretiti vaš odnos. Iako vaš partner možda želi bebu koliko i vi, njegovo iskustvo IVF procesa može biti vrlo različito od vašeg.

Važno je da zapamtite da se vaš partner takođe bori sa nemogućnošću začeća, posebno ako je problem u njemu. Važno je da o tome razgovarate.

Lečenje neplodnosti vremenom može postati jedina tema vaših razgovora. To vas može dovesti do osećanja da u životu nemate ništa drugo osim borbe da zatrudnite. Ako nemate nikoga drugoga sa kim biste mogli da razgovarate o svojim problemima, možete osećati veliki pritisak da izgledate u redu, kako vaš partner ne bi bio zabrinut. Ovo može dovesti do prevelikog zavisničkog odnosa.  

Kada se fokusiramo na rađanje deteta i stvaranja porodice, često zaboravljamo da već jesmo porodica.

Problemi sa plodnošću mogu uticati i na vaš seksualni život. Seks, umesto zadovoljstva, postaje sredstvo za stvaranje bebe. Dodatni pritisak partnerima da obave “svoju dužnost” čini da se vremenom gubi intimnost među njima.

Mnogi parovi primećuju da više ne izlaze i ne provode vreme zajedno kao pre. Preča je ušteda novca za IVF, izbegavanje druženja s drugima koji imaju porodicu ali i nedostaje raspoloženje za bilo šta. Vaš odnos fokusira se na pokušaje začeća, umesto uživanja u onome što već imate zajedno.

Muškarci i žene se različito nose sa problemom plodnosti.

Može se činiti da vaš partner nije toliko zabrinut koliko i vi, ako ne izgleda mnogo uznemiren što ste dobili menstruaciju ili ako nije raspoložen za seks u najbolje vreme u mesecu. Međutim, često su to samo razlike u načinu na koji se muškarci i žene nose sa stresnom i teškom situacijom. Često samo ne žele da vas dodatno povrede svojom tugom.

Muškarci i žene imaju vrlo različito iskustvo u lečenju neplodnosti.

Žena jako bolno doživljava dobijanje ciklusa svakog meseca. Ona nosi na svojim leđima i invanzivni deo lečenja neplodnosti. Obično je žena ta koja je oduvek želela da se ostvari kao mama i sve to dovodi u pitanje ceo njen životni plan.

Sa druge strane, muškarac mora da gleda kako njegova partnerka prolazi kroz lečenje, što može dovesti do osećanja krivice ako je problem sa njegove strane. Mnogi muškarci osećaju da moraju da budu jaki i podrška za svoju partnerku, pa često sakrivaju svoja osećanja.

Žena i neplodnost

Žene često koriste strategije suočavanja poput traženja društvene podrške, prihvatanja odgovornosti i suočavanja s problemom. Često se osećaju bolje ako razgovaraju o emocijama i osetljivim pitanjima sa prijateljima, pitaju za savete po forumima i razgovaraju sa savetnikom za IVF. Slobodnije se osećaju i pokazuju svoje emocije, žele više da razgovaraju o problemu nego njihov partner i osećaju se depresivnije što njihov život nije onakav kako su zamislile.

Muškarac i neplodnost

S druge strane, muškarci često koriste strategije poput rešavanja problema, distanciranja i samokontrole. Muškarci neplodnost mogu doživaljvati kao napad na njihovu muškost. Zbog toga često ograničavaju sa kim razgovaraju o problemu, jer postoji element sramote. Mogu pristupiti praktičnom pristupu istraživanja lečenja, fokusirajući se na posao i skrivajući svoje emocije.

Razlike u nošenju sa problemom znače da postoje razlike u tome šta je potrebno muškarcu, a šta ženi za suočavanje sa problemom i lečenjem neplodnosti.

Pokušajte da vidite stvari iz perspektive svog partnera.

Upozoravajući signali na koje treba da obratite pažnju:

  • Prevelika zavisnost od partnera – usredsređenost samo na svoje potrebe.
  • Premala zavisnost – potpuno izbegavanje teme.
  • Gubljenje perspektive o sebi kao paru izvan vaših problema s plodnošću.
  • Gubljenje pogleda na ono što vas je privuklo kod vašeg partnera na prvom mestu.
  • Razmišljanje o partneru kao o problemu, radije nego o problemu sa plodnošću.

Prevaziđite zajedno!

Setite se zašto ste zajedno i šta volite jedno kod drugoga.

Kada se borite za začeće i fokus vaše veze postane sve o najboljem vremenu za pokušaje, lečenju neplodnosti i poređenje sa drugima, teško je ne izgubiti iz vida ono što volite kod svog partnera i razlog zbog kojeg ste se uopšte spojili.

Zapamtite – vaš problem sa neplodnošću vas ne definiše! Bili ste par pre nego što ste počeli da “radite na beb”. Imali ste zajednička interesovanja i zanimljive razgovore. Uvek je dobro podsetiti se zašto volite svog partnera. Što je još važnije, podsetiti ih na to što volite kod njih.

Napišite na papiru sledeće, a potom zamenite papire i uživajte čitajući:

  • 10 stvari koje volite kod svog partnera.
  • Koju njihovu osobinu naviše volite?
  • Šta vas je privuklo kod njih na prvom mestu?
  • Šta to oni rade da se vi osećate posebno?
  • Kako su vas podržali na vašem putovanju kroz neplodnost?

Nemojte optuživati

Vrlo je važno da ne gledate na pitanje neplodnosti kao na individualni problem (bez obzira ko od partnera ima problem). Optuživanje će napraviti razdor između vas. Problem morate videte kao zajedničku prepreku koju treba zajedno i savladati. Razgovarajte o “našem” problemu (ne mom i tvom).

Odredite vreme za razgovore o IVF-u

Postavite vremenska ograničenja koliko ćete razgovarati o lečenju neplodnosti kako vaši razgovori ne bi bili samo o pokušaju začeća. To može dodati stres i pritisak u vezi. Takođe, odredite i vreme kada o tome nećete razgovarati. Npr, ako ste napolju na večeri, usredsredite se na dobre stvari u svom životu i jedno na drugo.

Planirajte kvalitetno zajedničko vreme

Pronađite vreme za zajedničke aktivnosti tokom kojih se možete fokusirati na svoj odnos. To može biti romantična večera ili vikend putovanje gde nećete razgovarati o problemima, nego ćete se jednostavno opustiti i zabaviti zajedno. To ne mora biti ništa skupo, provedite nekoliko dana zajedno kao par.

Napravite spisak stvari koje ste obično radili/uživali zajedno i radite ih

Pokušaji začeća i lečenje neplodnosti često ograničavaju stvari koje radite.

Razmislite o izletima i aktivnostima u kojima ste zajedno uživali. Napravite spisak mesta koja želite da posetite, stvari koje želite da radite, aktivnosti koje želite da isprobate… Zatim radite na tome da to sve ostvarite.

Planirajte datume kada ćete to raditi, i uskladite ih s vašim lečenjem ili očekivanim datumom menstruacije. Spisak možda treba prilagoditi prema planu lečenja, ali zadržite stvari na listi koje vas raduju.

Prihvatite da se s problemom nosite na različite načine

Nemojte pretpostavljati da znate kako se vaš partner oseća. Možda imate različite načine suočavanja s neplodnošću i procesom, pa treba razgovarati o tome kako biste bili sigurni da se ne osećate kao da vaš partner nije toliko pogođen time koliko vi. Možda se samo nosi na drugačiji način.

Dopustite jedno drugome vreme i prostor za suočavanje sa emocijama na svoj način. Poštujte činjenicu da oboje možete na to da gledate na različite načine i budite tu da podržite partnera na bilo koji način koji je potreban.

Nastavite da razgovarate

Razgovor s partnerom jedna je od najvažnijih stvari koje možete da učinite. Recite jedno drugome kako se osećate zbog procesa. Budite iskreni – na taj način možete zajedno raditi na tome i podržavati se onako kako vam je potrebno. Dopustite jedno drugome da govorite bez prekidanja. To će uticati da razgovor ostane miran i da se oboje osećate saslušanim.

Imajte i drugu podršku osim partnerove

Oslanjanje samo na svog partnera za razgovor može doneti puno pritiska na odnos i može dovesti do toga da se jedno ili oboje od vas suzdržava da kaže kako se oseća kako ne bi povredili partnera. Razmislite o tome sa kim vam je još ugodno da pričate. To može biti bliski član porodice ili prijatelj, stručnjak ili grupa za podršku. Podstaknite i podržite i svog partnera da uradi isto.  

Ako jednom od vas nije prijatno da razgovara sa nekim drugim, možete da pokušate sa pisanjem dnevnika. Na takav način ćete bar izbaciti svoje misli i strahove iz glave.

Ako se vaš partner oseća depresivno, preplavljeno ili opterećeno zbog situacije, stručnjak za mentalno zdravlje može da pomogne. Podstaknite ih da potraže pomoć od IVF savetnika ili psihologa, koji su obučeni za podršku pojedincima i parovima koji se suočavaju s neplodnošću i lečenjem neplodnosti.

Nemojte imati seks samo radi začeća

Kada “radite na bebi”, seks može postati vrlo rutinski i na zahtev. Gubi se sva zabava kada ga pokušavate upražnjavati u pravo vreme. Preporučuje se da imate redovni seks tokom celog meseca umesto da se koncetrišete samo na vreme ovulacije. Na takav način ćete smanjiti pritisak “nekoliko pokušaja” i učiniti da se oboje osećate da to radite jer to želite, a ne jer morate.

Ako primetite da problem sa plodnošću utiče na vaš odnos, možda je dobro da razmotrite pravljenje kratke pauze od lečenja. Obnovite romantiku i prisetite se šta volite jedno kod drugoga.

Zapamtite, bili ste zaljubljeni par pre nego što ste postali par koji se bori za začeće.

Što god se dogodilo s lečenjem/pokušajima začeća, još uvek imate jedno drugo. Pobrinite se da zajedno čuvate vašu vezu i činite je jakom. Tako ćete moći bolje da budete jedno drugom podrška na ovom putovanju.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova