Pad globalne stope fertiliteta

Grupa lekara koju je sazvala Međunarodna federacija društava za plodnost (IFFS) ističe zabrinjavajući trend: globalna stopa fertiliteta je u padu

Njihovi nalazi naglašavaju značajne, ali nedovoljno prepoznate uticaje koji ovaj trend ima na privredu i društvo širom sveta.

Lekari primećuju zapanjujuću prognozu. Izuzimajući migraciju, mnoge zemlje bi mogle prepoloviti svoje stanovništvo između 2017. i 2100. godine.

Do 2050. predviđa se da će 77% zemalja sa pretežno visokim prihodima, a do 2100. godine, zapanjujućih 93% svih nacija imati stope fertiliteta ispod nivoa zamene od 2,1 deteta po ženi.

Globalna perspektiva plodnosti


Ovaj tim stručnjaka uključuje stručnjake za plodnost iz različitih zemalja, uključujući Australiju, Čile, Dansku, Egipat, Grčku, Holandiju, Južnu Afriku, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

S obzirom da se nedovoljna populacija nazire kao dominantan problem, rad ovih stručnjaka predstavlja skup preporuka za vlade, kreatore politike, kompanije, zdravstvene radnike i pacijente. U borbi protiv rizika od neplodnosti, posebno se naglašava poboljšanje pristupačnosti i dostupnosti nege za plodnost.

Koautor rada i naučni direktor IFFS-a, naglašava ljudsko pravo na izgradnju porodice. On ističe izazove u pristupu nezi za plodnost, ističući njene često previsoke troškove i ograničenu dostupnost.

„Izbor porodice je ljudsko pravo“, rekao je. „Ali pristup brizi o plodnosti je često nedostupan, nepristupačan i nepravedan. To treba da se promeni.”

Nesklad između pristupa i ljudskih prava

U radu se ukazuje na značajan napredak u lečenju plodnosti u poslednje tri decenije. Od ovog napretka imali su koristi neplodni parovi, samci i pripadnici LGBT+ zajednice. Međutim, neskladi u pristupu i pravičnosti i dalje postoje na globalnom nivou.

Predsednik IFFS-a ističe: neplodnost se često može sprečiti. On se zalaže za sveobuhvatno obrazovanje o plodnosti i kontracepciji, osnažujući pojedince da donose informisane odluke o planiranju porodice.

Dobra vest je da se neplodnost često može sprečiti. Jednostavan korak je ponuditi uravnoteženo obrazovanje o plodnosti i kontracepciji, tako da svako može odlučiti kada da spreči trudnoću i kada je idealno za njih da osnuju porodicu, ako žele”.

Rešavanje neplodnosti sa višestrukim pristupom


Rad se bavi alarmantnom prevalencom neplodnosti, koja pogađa jednu od šest osoba u reproduktivnom dobu. Oba pola su podjednako pogođena.

Faktori kao što su polno prenosive infekcije, pušenje, prekomerni unos alkohola, gojaznost i loša ishrana doprinose smanjenju plodnosti kod oba pola.

Pored toga, faktori životne sredine, kao što su zagađenje vazduha i neregulisane hemikalije, predstavljaju sve veći rizik.

Autori predlažu nekoliko rešenja za povećanje nataliteta, uključujući mere politike koje podržavaju porodice i zaposlene žene.

Disparitet u IVF uslugama

Oni obuhvataju naknadu za produženo odsustvo za trudnoću, brigu o deci, roditeljsko odsustvo i širi pristup uslugama potpomognute reproduktivne tehnologije.

Dok neke bogate zemlje prijavljuju preko 10% dece rođene kroz pomoć za plodnost, visoki troškovi i različita dostupnost ostaju barijere širom sveta.

On poziva da više zemalja razmotri javno finansiranje tretmana neplodnosti kao odgovor na pad nataliteta.

„Ograničen broj zemalja započeo je javno finansiranje tretmana neplodnosti kako bi ublažio pad nataliteta, a IFFS traži da više zemalja razmotri pružanje finansijske pomoći osobama kojima je potrebna nega za neplodnost“.

Kako povećati globalnu stopu fertiliteta


Rad se završava sa četiri osnovne akcione stavke, koje čine okosnicu njihove globalne kampanje podizanja svesti i edukacije „Više radosti“:

  • Razviti politike za smanjenje faktora rizika od neplodnosti i poboljšati pristupačnost, dostupnost i pravičnost nege plodnosti.
  • Kreirajte jednostavnije, manje intenzivne i isplativije potpomognute reproduktivne tehnologije.
  • Obrazovati pacijente o prevenciji neplodnosti i uključiti svest o plodnosti u planiranje porodice i edukaciju o kontracepciji.
  • Poboljšati infrastrukturu i podršku za proširenje pristupa nezi, posebno u zemljama sa niskim resursima.
    Ukratko, lekari čvrsto veruju u ekonomske i društvene koristi pružanja nege plodnosti, tvrdeći da će ove prednosti samo rasti kako stanovništvo stari.

Ovaj ključni rad postavlja osnovu za suočavanje sa globalnim izazovom koji utiče na sve nas, pozivajući na hitnu akciju kako bismo zaštitili naše buduće generacije.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Izvor: www.earth.com

Slični tekstovi

Još naših blogova