Sveže ili zamrznute donorske jajne ćelije?

Mnogim parovima koji se bore za potomstvo sve češće je jedina opcija da se ostvare kao roditelji donacija jajnih ćelija. Suočeni sa ovim problemom, često se parovi nađu u dilemi koji postupak izabrati. Da li koristiti sveže ili zamrznute jajne ćelije?

Nedavno je jedna studija istraživala rezultate vantelesne oplodnje, tačnije, da li postoje razlike u ishodima sa svežim i sa zamrznutim donorskim jajnim ćelijama.

U današnje vreme, zamrzavanje jajnih ćelija se sprovodi  pomoću “vitrifikacije”.

Ova metoda pokazala je bolje rezultate u odnosu na starije tehnike zamrzavanja. Prilikom odmrzavanja jajnih ćelija primećena je stopa preživljavanja od 95,1%. Ipak, nije bilo jasno da li se ponašanje zamrznutih jajnih ćelija razlikuje od svežih.

U navedenoj studiji koja je sprovedena tokom 2018. i 2019. godine, istraživači su analizirali rezultate vantelesne oplodnje pomoću svežih i zamrznutih donorskih jajnih ćelija. Obuhvaćeno  je 609 IVF postupaka sa doniranom jajnim ćelijom. U istraživanje je bilo uključeno 305 donorki starosti između 20-30 godina. Od svake je dobijeno po 24 jajne ćelije(12 jajnih ćelija otišlo je primaocima kao sveže, dok su po 12 bile zamrznute i odmrznute pre IVF postupka i transfera).

Žene koje su bile primaoci  donorskih jajnih ćelija bile su starosti između 23-50 (prosek je bio 41,1 godina) sa partnerima koji su imali normalnu analizu sperme. Većina transfera je uključivala 2 embriona (oko 90%), bez razlike između grupa.

Potreban ti je individualni savet u vezi s tvojim postupkom? Zakaži jednostavno klikom na link IVF SAVETOVANJE

U istraživanju nije bilo statistički značajne razlike u embriološkim ishodima kod korišćenja svežih ili zamrznutih jajnih ćelija.

Broj embriona visokog kvaliteta i broj blastocista bili su slični u obe grupe.

Kada su upoređivali ishode, istraživači nisu pronašli statistički značajne razlike u stopama ostvarene trudnoće, stopi živorođene dece ili stopi pobačaja između grupa u kojima su korišćene sveže i zamrznute jajne ćelije.

Pošto su uglavnom preneli dve blastociste, primetili su veću stopu rađanja blizanaca (oko 30%), takođe bez razlike između grupa.

Autori studije zaključuju da ne postoje suštinske razlike u ishodima vantelesne oplodnje između korišćenja svežih i zamrznutih doniranih jajnih ćelija. Ipak, ističu da se ovi rezultati možda ne bi mogli odnositi na rezultate kod starijih žena.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA

Slični tekstovi

Još naših blogova