Vrednosti FSH

Važno je da znamo da se žena rađa sa konačnim brojem jajnih ćelija tj. folikula. Do puberteta, žena ima od 300.000 do 400.000 jajnih ćelija. Na rođenju ih je imala više i broj se smanjivao. Ovaj unapred određen broj odnosi se na početak mentrualnog ciklusa u pubertetu. Taj broj određuje i obezbeđuje mesečni menstrualni ciklus.

Tokom života, žena potroši veći deo folikula a posledica je manjak estrogenih hormona što je manje jajnih ćelija. Smanjenje estrogena utiče na konstantnu stimulaciju oslobađanja FSH iz hipofize. Zato koncentracija FSH u krvi raste. On, u stvari, više stimuliše produkciju estrogena i sazrevanje jajne ćelije, više “radi”.

Kada je FSH toliko visok i ne dovodi do cikličnih promena na jajniku dešava se ulazak u menopauzu.

Određivanje nivoa FSH je značajno za plodnost jer ukazuje na rezervu jajnih ćelija. Što viši nivoi FSH – rezerva jajnih ćelija je manja. Koncentracija FSH u krvi se određuje između drugog i četvrtog dana menstrualnog ciklusa i izražava u internacionalnim jedinicama IU/L.

Referentne vrednosti FSH u različitim fazama ciklusa, kao i u menopauzi, prikazane su u tabeli.

 Referentne vrednosti FSH (IU/L)
Folikularna faza3,5 – 12,5
Ovulacija4,7 – 21,5
Lutealna faza1,7 – 7,7
Menopauza25,8 – 34,8

Prirodno, nakon 40. godine žene počinje starenje i smanjivanje ovarijelane funkcije. To se može pratiti i po visokim nivoima FSH. Kod nekih žena se smanjena ovarijalna funkcija može javiti i pre 40.godine zbog različitih intervencija i hirurških zahvata na reproduktivnim organima, genetske predispozicije, raznih bolesti i slično. Tada se naziva prevremena insuficijencija jajnika. Povišen nivo FSH može biti i posledica određenih tumora hipofize.

Suprotno, nizak nivo FSH ukazuje na disfunkciju hipotalamusa ili hipofize.

Granice se ne mogu i ne smeju postavljati strogo. Postoje individualna variranja i izuzeci. Prava slika o ovarijalnoj funkciji stiče se na osnovu više parametara (FSH, estradiola, inhibina B, Anti-Milerovog hormona – AMH). Neophodno je kombinovati ove nalaze sa ultrazvučnim pregledom kod ginekologa. Onda se dobija prava slika o ovarijalnoj funkciji.

Za sva ostala pitanja i nedoumice možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs ili popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA 

Slični tekstovi

Još naših blogova