Varikokela – uzrok muške neplodnosti

Izveštaj sa godišnje konferencije Francuskog udruženja urologa (AFU) 2023. godine, koji je bio posvećen muškoj plodnosti, u velikoj meri se fokusirao na dijagnozu i lečenje varikokele. Varikokela je evidentirana kao najčešći reverzibilni uzrok neplodnosti kod muškaraca. Dugo kontroverzna tema, sada je utvrđeno da lečenje ovog stanja poboljšava rezultate analize sperme, spontanu plodnost i ishode medicinski potpomognute reprodukcije.

Konferencija AFU-a bila je prilika da se predstavi opšti pregled problema.

Između 1973. i 2018. godine, koncentracija muške sperme opala je za 51,6% širom sveta. Ukupan broj spermatozoida opao je za 62,3%. Štaviše, koncentracije spermatozoida u plazmi opadaju iz godine u godinu dvostruko brže od pre 2000. godine. U poređenju sa periodom posle 1972. godine, sa 1,16% na 2,64%.

Opadanje plodnosti

Danas oko 15% parova doživljava neplodnost (60.000 novih slučajeva godišnje u Francuskoj). Oko 20% njih se striktno pripisuje muškoj neplodnosti, a 40% je mešovito, što implicira muški faktor. Shodno tome, yaklju;ak konferencije jeste da „moramo rutinski procenjivati mušku plodnost u kontekstu puta medicinski potpomognute reprodukcije, bez ograničavanja testiranja na analizu sperme.

Varikokela je definitivno jedan od uzroka neplodnosti za koji muškarci treba da se pregledaju. Definiše se kao abnormalno i/ili krivudavo proširenje vena pampiniformnog pleksusa. Prisutno je kod 15% -20% ukupne muške populacije, 35% muškaraca sa primarnom neplodnošću i više od 70% onih koji imaju sekundarnu neplodnost.

Kod neplodnih muškaraca, varikokela je uglavnom jednostrana.

Javlja se na levoj strani u 85%-90% slučajeva. Utvrđena je veza između varikokele i insuficijencije na safenofemoralnom spoju, kao i venske insuficijencije donjih udova. Varikokela je nedovoljno dijagnostikovana.

Analiza velike multicentrične baze podataka nedavno je sugerisala nedovoljnu dijagnozu varikokele kod muškaraca u tretmanima IVF-a. Dijagnoza se prvenstveno zasniva na fizičkom pregledu, pri čemu lekari pronalaze mekani, serpiginozni otok u gornjem i zadnjem delu zahvaćene strane skrotuma. Ultrasonografija testisa daje potvrdu varikokele, uzimajući u obzir aspekte kao što su veličina i trajanje refluksa tokom Valsalvinog manevra.

Generalno, ovo je dovoljno za postavljanje diferencijalne dijagnoze, ali se može razmotriti magnetna rezonanca, posebno u slučajevima kada se nađe i čvorić veličine milimetra.

Preokret poboljšava plodnost

Cochrane meta-analiza, uprkos tome što sadrži značajnu pristrasnost, izazvala je sumnju u efikasnost lečenja varikokele. Ipak, tokom poslednjih 10 godina, randomizovano ispitivanje i nekoliko meta-analiza stavili su tačku na kontroverzu, potvrđujući da lečenje varikokele značajno poboljšava stope prirodne trudnoće. Mikroskopska subingvinalna varikocelektomija je zlatni standard za slučajeve kliničke varikokele i za one kod kojih su nalazi analize sperme abnormalni. Ovaj pristup je povezan sa superiornim ishodima efikasnosti, kao što su poboljšanje rezultata analize sperme i stopa trudnoće. Takođe, dovodi do niže stope recidiva (< 4%) i povoljnog ishoda u smislu komplikacija. Treba napomenuti da se lečenje subkliničke varikokele ne preporučuje.

Konkretno, mikroskopska subingvinalna varikocelektomija poboljšava stopu živorođenih i trudnoća, kako prirodno tako i putem vantelesne oplodnje.

Štaviše, ima pozitivan uticaj na broj spermatozoida, ukupnu i progresivnu pokretljivost, morfologiju i nivoe fragmentacije DNK. Sve u svemu, ova operacija menja pristup koji se koristi u otprilike jednom od dva slučaja.

Lečenje kliničke varikokele (1-3. stepena) dovodi do poboljšanja rezultata analize sperme, primećeno u 60%-70% slučajeva. Prema meta-analizi, prosečno povećanje je koncentracija od 12 miliona spermatozoida po mililitru, kao i prosečno poboljšanje pokretljivosti spermatozoida od 11%. Posebno, embolizacija se može smatrati alternativom operaciji. Ova minimalno invazivna rendgenski vođena procedura koju izvodi interventni radiolog pokušava da blokira proširenu venu testisa.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA ili popunjavanjem upitnika za pacijente klikom na link: UPITNIK ZA PACIJENTE.

Izvor: www.medscape.com

Slični tekstovi

Još naših blogova