ERA test

Na uspeh ciklusa vantelesne oplodnje, pored mnogo faktora, utiče pre svega kvalitet embriona i njegov genetski potencijal. Međutim, uspeh u velikoj meri zavisi i od adekvatne prijemčivosti endometrijuma (sluzokože materice). Takođe, važna je međusobna „komunikacija“ između embriona i endometrijuma.

ERA (Endometrial Receptivity Array)

Predstavlja dijagnostičku metodu koja je razvijena i patentirana 2009. godine u laboratoriji Igeonomix, koja predstavlja lidera na polju reproduktivne genetike. Ova tehnika nam pomaže da se proceni prijemčivost endometrijuma žene iz molekularne perspektive. U pomenutoj laboratoriji slična ispitivanja su vršena više od 10 godina.

U osnovi, ERA test nam omogućava bolje sagledavanje i razumevanje prozora imlantacije.  Prozor implantacije predstavlja pogodno vreme i stanje endometrijuma za prihvat embriona. Ovo se dešava najčešće od 3. do 5. dana nakon aspiracije, odnosno od 19. do 21. dana menstrualnog ciklusa plodne žene.

Nedostatak sinhronizacije između embriona spremnog za embriotransfer i endometrijalne prijemčivosti je jedan od uzroka koji mogu da utiču na ponavljanje neuspeha implantacije. Iz tog razloga je jako bitno da se utvrdi optimalan dan za embriotransfer, odnosno prozor implantacije.

ERA test je personalizovani genetski test za dijagnozu stanja endometrijalne prijemčivosti u prozoru implantacije.

Vrši se na pacijentima kod kojih se ponavlja neuspeh implantacije embriona koji su morfološki dobrog kvaliteta. Ovaj test se preporučuje pacijentima sa naizgled normalnom matericom i endometrijumom normalne debljine (≥6mm), kod kojih nisu detektovani problemi. Takođe, ovaj test se može vršiti i kod pacijenata sa atrofijom endometrijuma. Zapravo, izvodi se kod pacijenata kod kojih debljina endometrijuma ne dostiže 6mm.

ERA test se zasniva na biopsiji endometrijalnog tkiva koju može izvesti ginekolog brzo i lako u svojoj ordinaciji. Nakon toga, vrši se genetska analiza 236 gena koji regulišu endometrijalnu receptivnost.  Nakon izvršene biopsije i analize uzorka, posebnim računskim i laboratorijskim metodama vrši se klasifikacija uzorka i određuje se da li je on receptivan ili nije receptivan.

Ukoliko je receptivan, određuje se kog dana u ciklusu je endometrijum prijemčiv za prihvat embriona. Na osnovu ovog rezultata se i sprovodi procedura embriotrasfera. Obavlja se u toku HRT ciklusa (hormonski supstitucione terapije) ili u toku prirodnog ciklusa žene. Dijagnoza je važeća samo za ciklus u kom se test obavlja.

Dakle, transfer embriona mora se sprovesti u ciklusu u kom se dobija rezultat receptivnosti.

Ova analiza pomaže da se odredi personalizovani embriotransfer (PET) kod svakog para posebno. To znači da se sprovođenje ove procedure obavlja kod parova ne po ustaljenom protokolu, već na osnovu njihovih ličnih genetskih karakteristika.

Ispitivanja su pokazala da se na ovaj način povećava procenat uspešnosti postupka vantelesne oplodnje. U skladu sa dobijenim rezultatima testa, vrši se indivudualni pristup parovima.

Za sva ostala pitanja i nedoumice možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA ili popunjavanjem upitnika za pacijente klikom na link: UPITNIK ZA PACIJENTE.

Izvor: www.igenomix.com

Slični tekstovi

Još naših blogova