Softver koji proverava kvalitet jajnih ćelija. Moguće je!

Autorka: Sandra Jovanović

Mnogi koji su prolazili lečenje neplodnosti i IVF procedure, pitaju se kako je to moguće da je sasvim realno očekivati i dobiti jasnu sliku o rezervi jajnih ćelija kroz različite analize i preglede, dok ne postoji nikakav način da se predvidi kvalitet jajnih ćelija koji direktno utiče na samu oplodnju i dalji razvitak embriona?

Ukratko, zašto je nemoguće proveriti kvalitet jajnih ćelija?

Ovo pitanje mučilo je, a muči i danas, mnoge naučnike, lekare ali i pacijente.

Jedna nova metoda koja se razvija u inostranstvu nudi novi naučni uvid i transparentnost o kvalitetu zamrznutih jajnih ćelija. Klinika u Kanadi nudi novu tehnologiju u vidu softvera pod nazivom Violet, te njihove pacijentkinje koje zamrzavaju jajne ćelije imaju mogućnost da nakon aspiracije o obrade jajnih želija dobiju uvid u kvalitet svih dobijenih jajnih ćelija i njihov potencijal. U pitanju je neinvazivan softver, zasnovan na veštačkoj inteligenciji. On procenjuje i analizira slike jajnih ćelija. Time ovaj softver predviđa šanse da se svaka jajna ćelija uspešno oplodi do stadijuma blastociste.

Ove pacijentkinje već sada dobiju kompletan izveštaj o svakoj jajnoj ćeliji, a analiziran je i kvalitet svake dobijene jajne ćelije. Može se slobodno reći da je sada moguće predvideti verovatnoću oplodnje i razvitka do stadijuma blastociste.

Pokazalo se da je ovaj softver superiorniji i precizniji u odnosu na ljudsko, embriološko, oko. Procenjuje se da je preciznost veća čak za više od 20%.

On predviđa oplodnju jajne ćelije sa tačnošću od oko 90%. Određuje verovatnoću da se embrion razvije do blasticiste sa 63% tačnosti na neinvazivan, trenutan i ponovljiv način (ESHRE, 2020).

Pre nekoliko godina objavili smo rad koji pokazuje koliko je bilo teško morfološki proceniti kvalitet oocita. Video sam podatke ovog programa koji se zove Violet™ i uveren sam da je ova nova tehnologija veštačke inteligencije sada u stanju da predvidi oplodnju i formiranje blastocista na osnovu slika oocita“, kaže istaknuti svetski stručnjak.

Veruje se da će ovaj softver promeniti paradigmu zamrzavanja jajih ćelija za sve pacijente. Trenutno se radi na primeni različitih verzija za procenu kvaliteta jajnih ćelija kod pacijenatkinja koji se podvrgavaju IVF proceduri. Tehnologija analize slike će biti slična (neinvazivna, trenutna i objektivna). Međutim, informacije će biti posebno prilagođene potrebama IVF pacijenata, pružajući stvarni rezultat njihovih jajnih ćelija kao meru kvaliteta jajnih ćelija.

Za sva ostala pitanja i nedoumice možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA ili popunjavanjem upitnika za pacijente klikom na link: UPITNIK ZA PACIJENTE.

Slični tekstovi

Još naših blogova