Usvajanje embriona kao dilema i kao opcija

Sve je više parova, ali i singl žena, koji zahvaljujući IVF procedurama ostvaruju svoju želju da postanu roditelji. Paralelno s tim, primećen je i rast broja neiskorišćenih embriona. Neretko, nakon uspešnog IVF-a i živorođenja bebe, parovima ostaju zamrzuti embrioni. Donacija embriona podrazumeva doniranje viška zamrznutih embriona paru ili pojedincu.

Naravno doniranje embriona je veliki korak za par koji donira, ali i veliki korak za primaoce (buduće roditelje).

U zemljama u kojima je doniranje embriona dozvoljeno, često se koristi termin “usvajanje embriona“. Ovaj termin preferiraju verske organizacije, ističući da je važno sprečavanje odbacivanja zamrznutih embriona ili njihovo korišćenje u istraživanjima.

Usvajanje embriona kao dilema i kao opcija

Ova opcija nekada je jedina moguća za parove koji se suočavaju sa neplodnošću oba partnera. Jedina je i za singl žene koje nemaju svoje jajne ćelije. Proces podrazumeva odmrzavanje zamrznutih embriona donatora koji nisu iskorišćeni, a zatim njihov prenos u matericu primaoca. Komplikovano ili ne za razumevanje, u praksi je vrlo jednostavno. Ukoliko nekom preostanu embrioni nakon uspešne vantelesne oplodnje, taj par ima mogućnost da preostale embrione pokloni nekom drugom. Nužno je da razumeju da se ovako u potpunosti donira biološki materijal paru (ili ženi) koji neće biti biološki roditelji rođenoj bebi.

U programima surogat majčinstva žena koja nosi bebu je gestacijski nosilac. I kod donacije embriona trudnica nije genetski povezana sa embrionom koji nosi ali je majka detetu.

Prema istraživanjima, godišnji transferi embriona su se utrostručili od 2004. do 2019. godine, rezultirajući sa značajnim brojem uspešnih porođaja. Neka istraživanja navode da je čak 41% doniranih zamrznutih embriona rezultiralo rođenjem deteta u 2020. godini.

Novi život je uvek dobar razlog.

Donacija može doneti neizmernu sreću paru koji se bori za bebu. Međutim, opcija doniranja donosi i ogromnu satisfakciju paru koji je do svog potomstva već došao. Na ovaj način, oni znaju da su doprineli pobedi u najvažnijoj borbi i da su još jednom učestvovali u stvaranju novog života i nove porodice.

Jedan par se nakon decenija borbe sa neplodnošću i ozbiljnog razmišljanja o opciji usvajanja deteta, susreo s mogućnošću da uz donirani embrion postanu roditelji. Embrion koji je pet i po godina čekao na odmrzavanje na kraju je kod njih rezultirao uspešnom trudnoćom. Na pitanje kako se oseća u vezi sa svojim detetom i načinom na koji je začeto, majka je izjavila: „Odgajila sam ga, rodila sam ga… Ne mogu da zamislim da nije deo naše porodice“.

Donacija embriona u Srbiji?

U Srbiji je donacija embriona zakonski dozvoljena isključivo u situacijama “usvajanja embriona”, kreiranje embriona od donatorske jajne ćelije i donatorskog spermatozoida nije dozvoljeno. To znači da ukoliko nekom paru preostanu embrioni i taj par ispunjava uslove propisane Pravilnikom, oni imaju prava ukoliko žele da preostale embrione doniraju. Donacija embriona u Srbiji je potpuno anonimna i za sada nije još uvek zaživela u praksi.

Za sva ostala pitanja i nedoumice možete nam se javiti direktno na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl info@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA ili popunjavanjem upitnika za pacijente klikom na link: UPITNIK ZA PACIJENTE.

Izvor: www.axios.com

Slični tekstovi

Još naših blogova