Koliko jajnih ćelija žena izgubi u jednom ciklusu?

Često se pitamo koliko jajnih ćelija imamo, koliko jajnih ćelija gubimo u toku ciklusa, još koliko ih je ostalo… Dok smo mladi, i ne razmišljamo toliko o tome. Jedina briga su nam menstrualni bolovi i da s drugaricom razmenimo mišljenje o tome kakav je ciklus bio, je li bolelo, koliko smo krvarile. U potpunosti smo neopterećene ovarijalnom rezervom i ostavarivanjem trudnoće.

Međutim, kako vreme prolazi postajemo svesnije svoje ograničene plodnosti.

U narodu vlada opšte mišljenje da se u jednom ciklusu žene izgubi jedna jajna ćelija ili dve, u slučaju da je postojala mogućnost blizanačke trudnoće. Naravno, ovo nije tačno! Žena izgubi oko 1000 jajnih ćelija u svakom menstrualnom ciklusu. Zastrašujuće zar ne?

U vreme ovulacije dolazi do pucanja folikula i otpuštanja jedne jajne ćelije koja je zrela i može da bude oplođena. Ipak mnogo, mnogo više jajnih ćelija pripremilo se za ovaj put kroz Falopijeve tube (jajovode) do materice. Samo je jedna uspela u tome. U normalnom ciklusu zdrave žene koja nema nikakvih problema s plodnošću i ima do 35 godina, od 15 do 20 folikula se aktivira na oba jajnika. Kako ne uspeju sve da sazru, one “umiru” u procesu koji se naziva atresija. Na ovaj način se gubi veliki broj potencijalnih jajnih ćelija i to je sasvim normalno. Znači, mnogo jajnih ćelija krene na ovaj put. Samo se 15 do 20 aktivira, a samo jedna do dve sazru.

Usled procesa odumiranja ćelija mesečno žene izgube dodatnih 1.000 i više jajnih ćelija. Ukoliko pretpostavimo da je ovako, onda dolazimo do brojke da mesečno ostanemo bez 1.021 jajne ćelije!

A šta je sa muškarcima?

Za razliku od muškaraca, kojima se sperma stalno stvara i obnavlja, jajne ćelije su brojčano ograničene. Devojčice se rađaju sa određenim brojem jajnih ćelija. One se formiraju u njihovim jajnicima dok su još u materici majke, a pretpostavlja se da se stvori oko 5 miliona jajnih ćelija. Ovaj broj, naravno, vremenom opada.

U pubertetu, sa početkom menstrualnog ciklusa, žene gube određeni broj jajnih ćelija. Iako varira od žene do žene, oko 95% žena ima manje od 12% ukupnog broja jajnih ćelija sa 30 godina. Do 40. godine se taj broj smanjuje na čak 3%, a samo na 1% u periodu od 40. do 50. godine.

U poslednje vreme se malo više govori o proceduri zamrzavanja jajnih ćelija. S obzirom na to da plodnost žena počinje da opada kada napune 25 godina, ova metoda može biti dobar način da sačuvate jajne ćelije za kasnije, kada budete želele potomstvo. Takva odluka može biti mudar zalog za budućnost.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova