Veštačka inteligencija i IVF

Veštačka inteligencija i IVF

Donosimo vam novosti pune šokantnih saznanja ali i ogromne nade koju nosi veza: veštačka inteligencija – IVF (in vitro fertilisation).

Kako nova godina sa sobom donosi nove nade i početke, zdravstvena industrija se, takođe, raduje novim prilikama. Godinama je vantelesna oplodnja (IVF) nudila pojedincima priliku da imaju biološku decu, ali globalne stope uspeha su notorno niske. Međutim, razvoj veštačke inteligencije (AI) i njeno korišćenje za IVF izgleda da može poboljšati stope uspeha IVF-a.

AI se pojavljuje kao revolucionarna novina u oblasti reproduktivnog zdravlja, nudeći jedinstven spoj objektivnosti, efikasnosti i prediktivnih mogućnosti. Prediktivne sposobnosti veštačke inteligencije prevazilaze selekciju embriona i analizu sperme.

Ali, da li AI ima potencijal da bude klinički korisno sredstvo za povećanje uspeha IVF-a?

Reproduktivna zdravstvena zaštita je bila svedok transformativnog talasa sa integracijom veštačke inteligencije. Uobičajeno poznat kao AI, veštačka inteligencija menja lice dijagnoze i lečenja reproduktivnih poremećaja. Takođe, poboljšava ishode pacijenata i transformiše norme tradicionalnih tehnika asistirane reprodukcije (ART-a).

U oblasti ART-a, posebno vantelesne oplodnje (IVF), AI igra važnu ulogu povećavajući procese koje tradicionalno sprovode medicinski stručnjaci. Medicinska istorija, trajanje neplodnosti, broj spermatozoida i rezultati ultrazvuka, među mnoštvom drugih pozadinskih informacija u vezi sa zdravljem, unose se kao podaci o pacijentu u sisteme veštačke inteligencije. AI upoređuje ove informacije sa hiljadama prošlih slučajeva kako bi pomogao u donošenju odluka. Ovo pruža pomoć koja poboljšava rezultate i smanjuje ljudsku subjektivnost. To, dakle, čini jednoobraznu procenu.

Odabir embriona je jedna od ključnih faza u procesu vantelesne oplodnje.

Pre uvođenja veštačke inteligencije, slike embriona su proučavali embriolozi i na osnovu njih procenili verovatnoću implantacije u matericu i konačno, živorođenje. Sada, sa time-lapse fotografijom, različite faze razvoja embriona se hvataju i ocenjuju na osnovu kvaliteta i genetske održivosti uz pomoć AI algoritama, obučenih kroz mašinsko učenje. Ova standardizacija minimizira greške inherentne ručnom ocenjivanju i nudi preciznije predviđanje mogućnosti implantacije embriona u matericu. Čak je i na procenu kvaliteta spermatozoida uticala upotreba veštačke inteligencije.

Neki stručnjaci tvrde da u slučajevima idiopatske muške neplodnosti, gde su tradicionalne metode nedovoljne, procene koje nude platforme vođene veštačkom inteligencijom mogu biti revolucionarne. Upotreba sistema za kompjutersku analizu spermatozoida (CASA), koji uključuje veštačku inteligenciju, poboljšava subjektivnost morfologije i motiliteta spermatozoida i eliminiše neke od problema koje predstavljaju ručne procene i laboratorijske razlike.

Prediktivne sposobnosti veštačke inteligencije prevazilaze selekciju embriona i analizu spermatozoida.

Al olakšava procenu jajnika i materice obradom ultrazvučnih slika, predviđanjem nivoa hormona i optimizacijom proizvodnje jajnih ćelija. Pored toga, AI takođe igra važnu ulogu u sprečavanju pobačaja. Uz pomoć AI modela, embrioni visokog rizika mogu se unapred identifikovati. Time se povećava stopa uspeha samo prenosom embriona sa najboljim ishodima u matericu.

Bilo da se radi o optimizaciji planova lečenja do automatizacije tehničkih koraka kao što su selekcija embriona i analiza sperme i tečnosti jajnika, postoji ogroman potencijal u korišćenju veštačke inteligencije za prevazilaženje ograničenja starijih metoda.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Izvor: www-news9live-com.

Slični tekstovi

Još naših blogova