HPV – humani papiloma virus

Humani papiloma virus (HPV) je virusna infekcija koja se prenosi kontaktom “koža na kožu”. Iz tog razloga se smatra najčešćom seksualno prenosivom bolešću. Postoji više od 100 vrsta HPV virusa, od kojih se više od 40 prenosi seksualnim putem. Iako neki slučajevi genitalne infekcije neće izazvati zdravstvene komplikacije, neke vrste mogu izazvati nastanak polnih bradavica. HPV je, takođe, prepoznat i kao uzročnik raka grlića materice.

U 90% posto slučajeva infekcije HPV virusom, u roku od dve godine virus nestane sam od sebe. Često se desi da osoba koja je prenosilac i ne zna da ima virus i nesvesno prenosi isti na svoje seksualne partnere. Kada virus ne nestane, on se razvije u bradavice (kondilome). Može izazvati i ozbiljne zdravstvene komplikacije kao što su razne vrste karcinoma (karcinom grlića materice, anusa ili grla).

Tipovi Humanog papiloma virusa koji izazivaju polne bradavice nisu isti kao oni koji izazivaju rak. Dakle, ne može se reći da će osoba koja ih je razvila u budućnosti razviti i rak. Karcinom koji izaziva HPV najčešće je asimptomatski, što znači da često ne pokazuje simptome dok ne bude u poodmakloj fazi rasta. Ključ za lečenje karcinoma je u preventivi i redovnim odlascima kod ginekologa.

Postoje nisko rizični, visoko rizični i neklasifikovani tipovi Humanog papiloma virusa.

Nisko rizični su tip 6 i tip 11 (40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81)

Izazivaju infekcije koje ne izazivaju onkološke već benigne promene i pojavu kondiloma ili ranica na grliću materice koje su niskorizične. Iziskuju praćenje i redovnije ginekološke preglede.

Visoko rizični su tip 16 i tip 18 (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82)

Izazivaju predkancerogene cervikalne lezije, kao i karcinome. U 70% slučajeva uzročnici su upravo tipovi 16 i 18.

HPV kod muškaraca najčešće ne prikazuje simptome, osim kada razviju polne bradavice. U slučaju da primete promene ili izbočine na penisu ili anusu, odmah se moraju javiti lekaru.

Kada su u pitanju žene, smatra se da će 80% njih doći u kontakt sa nekom vrstom HPV-a tokom života. Kao i kod muškaraca, često nemaju simptome infekcije. Obavezno je javljanje ginekologu ukoliko primetite genitalne bradavice u vagini, u ili oko anusa, kao i na grliću materice.

Kod žena, abnormalnost ćelija uočava se PAPA testom. To može biti prvi znak za oprez i upozorenje na karcinom grlića materice. Najmanje 14 sojeva HPV-a izaziva rak. Promenama na grliću materice često je potrebno i nekoliko godina dok ne razviju karcinom. Ipak, kada se karcinom otkrije u najranijoj fazi moguće je njegovo lečenje i očuvanje fertiliteta .

HPV ne smanjuje šansu za začeće, ali može dodatno iskomplikovati trudnoću. Rast hormona u trudnoći može da izazove rast genitalnih bradavica. Porođaj carskim rezom se preporučuje zbog bojazni od transmisije virusa s majke na dete, kao i rizika da su bradavice blokirale porođajni kanal. Promene na grliću materice mogu se javiti i tokom trudnoće, pa je od velike važnosti nastaviti skrining.

Genitalne bradavice leče se spaljivanjem radiotalasnom strujom, smrzavanjem tečnim azotom, ili laserskim uklanjanjem promena. Kanceri izazvanim ovim virusom mogu se lečiti hemioterapijom, terapijom zračenjem, kao i operacijom organa koji je kancer obuhvatio.

Prevencija širenja virusa svakako je i imunizacija

Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” najavio je da će tokom 2022. godine u Srbiji vakcina biti dostupna o trošku RFZO-a. Preporuka je da vakcinu prime deca školskog uzrasta, oba pola, pre nego što stupe u seksualne odnose. Najnovija istraživanja pokazala su da vakcina može da smanji rizik od karcinoma grlića materice 90%. Dokazano je i da vakcinacija protiv HPV-a nije povezana sa problemom neplodnosti.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova