Suočavanje sa neplodnošću

Suočavanje sa neplodnošću

Suočavanje sa neplodnošću i njenim pratećim emocijama može biti izazovno, ali učenje o vašim opcijama i integrisanje strategija suočavanja može pomoći. Iskustvo svake osobe je jedinstveno i svako će problem u zasnivanju porodice doživeti na drugačiji način. Saveta za prevazilaženje ove životne situacije je mnogo, a vi možete da usvojite one predloge koji vam najviše odgovaraju.

Potražite podršku

Mnogi ljudi smatraju da je korisno kontaktirati prijatelje i članove porodice kako bi razgovarali o svojim osećanjima i borbi sa neplodnošću. Drugi traže podršku od grupa za podršku. Povezivanje sa ljudima koji su iskusili neplodnost može pružiti osećaj prihvatanja i zajedničke empatije.

Otvoreno komunicirajte

Poznato je da neplodnost opterećuje odnose. Ako imate partnera, ključno je da održavate otvorenu, iskrenu komunikaciju, koja će vam pomoći da obradite osećanja ljutnje, ogorčenosti, krivice ili drugih emocija.

Vežbajte jogu, svesnost ili meditaciju

Vežbanje svesnosti ili meditacije može vam pomoći da upravljate emocijama koje proizvode negativne misli, anksioznost i stres.

Potražite pomoć kada je potrebna

Kada suočavanje sa neplodnošću uzrokuje da vaše emocije postanu neizdržive, možda je vreme da potražite pomoć stručnjaka. Terapeut može ponuditi siguran prostor za obradu vaših emocija i razvoj zdravih strategija suočavanja.

Započnite vođenje dnevnika

Dnevnik pomaže mnogim ljudima da steknu osećaj jasnoće o životnim događajima kroz koje prolaze. Pisanje dnevnika može vam pomoći da obradite svoje emocije i razmislite o svom putu neplodnosti.

Vežbajte samopomoć

Izbegavajte samookrivljivanje. Zapamtite da neplodnost nije vaša krivica. Zamenite negativne misli onima koje su pozitivne i osnažujuće. Korišćenje svesnosti i drugih tehnika osnaživanja može vam pomoći da transformišete svoje obrasce razmišljanja.

I zapamtite: niste definisani samo vašom (ne)plodnošću.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova