MACS (magnetna selekcija spermatozoida)

MACS (magnetna selekcija spermatozoida – Magnetic Activated Cell Sorting) je imunomagnetna tehnika koja omogućava odabir spermatozoida koji ne pokazuju znake oštećenja ili ćelijske smrti (apoptoze).

Kvalitet semena presudan je faktor u postizanju trudnoće, jer utiče i na oplodnju i na kvalitet embriona. Različiti faktori utiču na kvalitet sperme, a jedan od njih jeste prisustvo apoptotskih spermatozoida koji se mogu ukloniti iz uzorka ovom tehnikom. Membrane ovakvih spermatozoida sadrže markere koji se mogu detektovati.

Kada se izvodi MACS procedura?

Ova tehnika se primenjuje:

  • u postupku IVF postupka,
  • u postupku IUI (inseminacije)
  • kod visokog nivoa fragmentacije DNK u uzorku sperme
  • kod ponovljenih pobačaja sa neidentifikovanim uzrokom i
  • kod pacijenata koji su imali najmanje jedan neuspeli prethodni IVF ciklus i
  • koji imaju loš kvalitet embriona a da se to ne može pripisati oocitima (jajnim ćelijama).

Studije su pokazale da korišćenje ovog vida obrade i selekcije spermatozoida pre laboratorijskog dela vantelesne oplodnje i inseminacije značajno povećava šanse za uspeh.

Kako se izvodi MACS procedura?

MACS tehnika koristi antitela vezana za sitne biorazgradive magnetne čestice koje imaju sposobnost prepoznavanja apoptotskih spermatozoida. Ovakva oštećena sperma nije u stanju da oplodi jajnu ćeliju. Frakcija koja se dobije sadrži samo zdrave spermatozoide sa najboljim fiziološkim kvalitetima za upotrebu u tretmanima potpomognute oplodnje. MACS sistem isključuje iz daljeg postupka sve spermatozoide koji nemaju jasan potencijal putem magnetne separacije. Spermatozoidi koji preostanu nakon ove obrade jesu oni koji imaju veliki potencijal za dalji postupak. Svejedno je da li je birani postupak inseminacija, ICSI mikrofertilizacija ili krioprezervacija.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova