Šta ako ne uspe?

Evropsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) je 2019. godine objavilo statistku prosečne stope uspeha za svaki IVF postupak, koja je iznosila svega 27,1%. Međutim, stopa se dramatično menja kada se detaljnije primeni, tj. kad se u obzir uzme starost pacijenta, što znači da mlađi pacijenti postižu daleko veći uspeh od starijih pacijenata.

Neizbežno je da se mnogi pacijenti koji se podvrgnu IVF procedurama razočaraju u nekom trenutku svog putovanja. U tim teškim trenucima, važno je imati informacije i sananja o mogućnostima nakon neuspelog pokušaja.

ZAŠTO IVF PONEKAD NE USPE?

Ljudska reprodukcija nije tako jednostavna kao što se čini. Postoji bezbroj pojedinačnih faktora koji moraju biti na svom optimalnom nivou. Uspešan ciklus VTO oslanja se na zdrave i kvalitetne jajne ćelije i spermatozoide, i receptivni endometrijum. Zatim, tu je i pitanje genetskog i opšteg fizičkog zdravlja. Ono mora biti što bolje kako bi se stvorile najbolje moguće šanse za trudnoću.

Iz ženske perspektive, godine su jako važne. Kako starimo, broj i kvalitet naših jajnih ćelija se smanjuje, što će se negativno odraziti na našu sposobnost začeća. Zdravlje ženske materice takođe je vrlo važno. Takozvana “mašina” trudnoće mora biti oslobođena mioma, polipa, NK ćelija ili bilo kojih drugih smetnji, kako bi se povećala efikasnost IVF postupka.

Muškarci su, isto tako, jako bitan deo jednačine i mogu doprineti neuspehu. Spermatozoidi moraju biti dovoljnog broja i izgleda (morfologija), kao i dobre pokretljivosti, da bi VTO bila efektivna. Faktori koji su bitni podrazumevaju opšte zdravlje i način života muškarca (uključujući izloženost toksinima, poput alkohola i nikotina).

Nažalost, dodatnu komplikaciju stvara i tzv. neobjašnjiva neplodnost. To je situacija kada par pokušava da zatrudni najmanje dve godine i nema uočljivih nedostataka u kvalitetu i zdravlju ženskih jajnih ćelija niti spermatozoida kod muškarca. Neka su istraživanja sugerisala da bi neobjašnjiva neplodnost potencijalno mogla činiti 28% zajednice pacijenata s problemima neplodnosti.

Dakle, kao što vidite, postoji niz faktora koje je potrebno uskladiti kako bi se postigla uspešna trudnoća putem VTO. Šta se događa kada svi oni ne deluju onako kako želimo i trudnoća nije postignuta? Koje su tačno naše mogućnosti nakon neuspelog pokušaja vantelesne oplodnje?

NEUSPELI POKUŠAJI – FIZIČKO I MENTALNO ZDRAVLJE

Pre nego što razmislimo koje su mogućnosti nakon neuspelog IVF postupka, trebalo bi da razmotrimo kakav emocionalni uticaj ima neuspeli pokušaj. Kao pacijenti, mnogo ulažemo u svaki pokušaj, emocionalno, finansijski i praktično, a kad to ne uspe, osećamo razočaranje, ljutnju, frustraciju i tugu sličnu ožalošćenosti. Kako bismo odgovorili na ta osećanja, moramo razumeti zašto IVF ciklus nije uspeo. Razumevanjem zadovoljavamo svoju znatiželju, ublažavamo osećaje poput samooptuživanja i, potpuno informisani, sledeći put možemo planirati bolji ishod.

Neposredno nakon neuspeha odvojte vreme da procenite svoju situaciju. Ako je potrebno, odvojte vreme za tugovanje, potražite pomoć stručnjaka za neplodnost, ali najvažnije, pobrinite se za svoje fizičko i mentalno zdravlje. Prilagodite svoje razmišljanje, odvojte vreme pre nego što razmislite o narednom postupku, ako je potrebno, i pobrinite se da podelite svoja osećanja s onima oko sebe. Ako to nije moguće, razmislite o pridruživanju odgovarajućoj grupi za podršku, i kad ste spremni, obratite se svom doktoru. Razmotrite razloge neuspeha, razmislite o mogućnostima i planirajte buduće postupke, ako i kada budete spremni.

NEUSPESI I DALJI KORACI

Kad procenite da ste spremni da razmotrite sledeće korake nakon neuspelog postupka VTO, treba da se posavetujete sa stručnjakom za neplodnost. Možda postoji mnogo načina i medicinskih intervencija koje bi mogle biti korisne za povećanje šanse sledeći put – to je individualno, zavisi od mišljenja vašeg lekara.

Jedan od najčešćih razloga zašto postupak ne uspeva je loš kvalitet embriona uzrokovan lošim kvalitetom jajnih ćelija. Kvalitet jajnih ćelija temelj je zdrave trudnoće i, kako nam je već poznato, smanjuje se kako starimo. Ne možemo vratiti sat kako bismo poboljšali svoje jajne ćelije, ali možemo intervenisati da bismo sprečili dalje pogoršanje, a moderna nauka sada istražuje nove načine podmlađivanja jajnih ćelija.

Kvalitet jajnih ćelija može se poboljšati promenama u načinu života, uključujući primenu antioksidanasa koji neutralizuju slobodne radikale, zatim uzimanjem dodatnih suplemenata, kao što su omega 3, vitamini B i cink. Vežbanje, stres i kontrola težine, kao i izbegavanje stimulansa poput alkohola i nikotina, takođe, mogu pozitivno uticati na zdravlje jajnih ćelija. Kvalitet jajnih ćelija može se poboljšati upotrebom dodatka dehidroepiandrosterona (DHEA), koji podiže nivo androgena u jajnicima, što može dovesti do boljeg kvaliteta jajnih ćelija (niski nivoi androgena povezani su su sa smanjenom rezervom jajnika).

Ako ste u svom lečenju koristili sopstvene jajne ćelije bez uspeha, možda bi bilo vredno razmisliti o donaciji jajnih ćelija. Donatorske jajne ćelije iz licenciranih klinika za neplodnost ili banki jajnih ćelija biće održiva i zdrava opcija, a daju ih mlade donatorke koje su prošle genetski i psihološki pregled kako bi se potvrdilo da su sposobne za doniranje.

Drugi glavni razlog neuspeha vantelesne oplodnje su problemi s implantacijom (neuspeh embriona da se implantira u matericu). Kliničari mogu koristiti brojne postupke kako bi procenili zašto se implantacija ne odvija uspešno.

To uključuje:
  1. Histerosalpingogram (HSG) – za procenu zdravlja materice i jajovoda;
  2. Test receptivnosti endometrijuma (ERA test) – biopsija koja treba da pokaže da li postoje hemijski ili genetski markeri koji ometaju receptivnu sposobnost endometrijuma za implantaciju.
  3. Nakon ispitivanja, vaš lekar može preporučiti dodatne testove, koji mogu uključivati ​​neke od sledećih:
  4. Test fragmentacije DNK sperme – za procenu održivosti i integriteta DNK u spermi,
  5. Genetsko testiranje aneuploidije pre implantacije (PGT-A) – za identifikaciju embriona koji sadrže odgovarajući sastav hromozoma koji daje najbolje šanse za trudnoću,
  6. Imunološki testovi – identifikuju imunološke abnormalnosti koje bi mogle uticati na ishode VTO-a.

Ipak, treba znati da ovi testovi ne pružaju sve odgovore. Razlozi neuspeha složeni su i zavise od individualnih okolnosti pacijenta.

Predstavili smo neka pitanja koja se obično i često postavljaju nakon neuspelog postupka.

ŠTA DA RADIM NAKON NEUSPEŠNE VTO?

Prvo, dajte sebi vremena za razmatranje onoga što se dogodilo. Odvojte onoliko vremena koliko vam je potrebno da razgovarate sa svojim partnerom, ako ga imate, svojom porodicom i prijateljima. Kad ste emocionalno spremni, razgovarajte sa svojim lekarom o tome postoji li neki poseban razlog zašto stvari nisu krenule po planu. Razmotrite koji su dodatni testovi dostupni za identifikaciju i predlaganje daljih mogućnosti lečenja. Tek onda odlučite šta želite da učinite dalje.

JESTE LI PLODNIJI NAKON NEUSPELE VTO?

Stručnjaci nisu jednoglasni u vezi sa ovom temom. Postoje ograničeni dokazi koji ukazuju na to da je određeni broj žena koje su imale neuspelu VTO ostvario prirodnu trudnoću. U studiji iz 2019. godine bile uključene 2.133 žene koje su bile na VTO u razdoblju od 1998. do 2011. godine. Njih 1.060 je rodilo dete nakon uspešne VTO ili ICSI terapije. Od 1.073 žena čije lečenje nije rezultiralo trudnoćom ili je dovelo do gubitka trudnoće, 17% njih je prirodnim putem dobilo dete.

KOLIKU PAUZU TREBA PRAVITI NAKON NEUSPELE VTO?

Tradicionalno, mnoge klinike su savetovale tromesečnu pauzu između stimulacije jajnika. Ipak, nedavna istraživanja pokazuju da nema značajne razlike u uspehu ako se sledeći ciklus vantelesne oplodnje sprovodi mesec ili tri meseca nakon neuspelog ciklusa. Ipak, sve zavisi od vašeg telesnog i mentalnog zdravlja nakon neuspešnog lečenja. Morate odvojiti onoliko vremena koliko vam je potrebno da se pomirite s neuspelim pokušajem. Dakle, sve zavisi od vas, vaše spremnosti.

DA LI JE DRUGI IVF POSTUPAK USPEŠNIJI?

Koje su mogućnosti nakon dva neuspela VTO postupka? Pretpostavljeno je da se stopa uspeha vantelesne oplodnje smanjuje nakon svakog uzastopnog pokušaja, pod pretpostavkom da sve promenljive ostaju iste. Međutim, svaki je pacijent drugačiji. Uspeh narednog postupka zavisiće od mnoštva faktora. Misli se na održivost spermatozoida i jajnih ćelija, bilo kakve probleme s matericom, genetske ili hromozomske uzroke vaše neplodnosti i vaše godine.

ZAŠTO IVF NE USPEVA S DOBRIM EMBRIONIMA?

Održiv i zdrav embrion samo je jedan deo ukupne jednačine. Bez obzira na kvalitet embriona, potrebno je odgovarajuće okruženje za implantaciju. Ako imate bilo kakvih problema s endometrijumom, poput onih uzrokovanih miomom, polipom ili adhezijom, to može biti uzrok neuspeha u lečenju.

KOLIKO PUTA TREBA IĆI NA IVF PRE ODUSTAJANJA?

Jedno od najvećih istraživanja za utvrđivanje veze između kumulativne stope živorođenja i broja VTO tretmana sprovedeno je u Velikoj Britaniji 2015. godine. Pratilo se 156.947 žena koje su prošle cikluse stimulacije jajnika kako bi se videlo koliko su postupaka imale, kao i kakav je njihov relativni uspeh. Iako je bila uobičajena praksa savetovati pacijente da 3 ili 4 ciklusa lečenja treba da smatraju maksimalnim, u smislu postizanja poboljšanog kumulativnog ishoda, istraživači su otkrili da je stopa kumulativne prognoze nakon 6 ciklusa bila 65,3%. To je dovelo do zaključka da se efektivnost vantelesne oplodnje nastavlja poboljšavati i nakon trećeg ili četvrtog pokušaja.

KAKO ĆETE ZNATI DA JE IVF NEUSPEŠAN?

Jedini efektivan način da utvrdite da li je vantelesna oplodnja bila uspešna ili ne jeste da uradite Beta HCG test. Ako vaš prvi pokušaj ne uspe, vaš lekar će proceniti proces i pokušati da utvrde šta je pošlo po zlu. Odgovor će zavisiti od niza faktora. Postoje li problemi s kvalitetom i količinom jajnih ćelija i embriona, kakav je kvalitet spermatozoida i/ili odgovor jajnika na postupak.

ŠTA SE DOGAĐA SA VAŠIM TELOM NAKON NEUSPELE PROCEDURE?

Možda ćete doživeti vaginalno krvarenje. Prva menstruacija nakon lečenja mogla bi se malo razlikovati od uobičajenog iskustva, u smislu trajanja i jačine. Emocionalno možete osetiti tugu, sličnu ožalošćenosti, depresiju, frustraciju, ljutnju ili čak obnovljenu odlučnost da nastavite. Svi doživljavamo nešto drugačije, ali morate biti spremni na psihološki odgovor nakon neuspešnog lečenja.

KOJI SU ZNACI NEUSPELOG POSTUPKA U DVE NEDELJE ČEKANJA?

Tokom dve nedelje čekanja vaše telo luči dva najjača polna hormona, estrogen i progesteron. Tokom tog vremena može se desiti da imate višu telesnu temperaturu, grčeve i bolne grudi. Ovo mogu biti znaci uspeha, ali možda i ne! Zapamtite da smo svi različiti i tek kada uradite test na trudnoću, znaćete je li lečenje bilo uspešno ili ne.

DA LI JE MOGUĆA PRIRODNA TRUDNOĆA NAKON NEUSPELOG PROCESA?

Osim ako fizički niste u mogućnosti da zatrudnite i rodite dete, moguća je prirodna trudnoća. To je slučaj ako ste tokom svog neuspelog ciklusa imali neki oblik korektivne intervencije koji je poboljšao vaše šanse za začeće i održavanje trudnoće.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova