HyCoSy (provera prohodnosti jajovoda)

HyCoSy (provera prohodnosti jajovoda), odnosno Histerosalpingo-kontrastna sonografija predstavlja ultrazvučni postupak koji se koristi za procenu prohodnosti jajovoda, kao i za otkrivanje abnormalnosti materice i endometrijuma. Test zahteva upotrebu kontrastnog sredstva za vizuelizaciju prohodnosti jajovoda.

Kada se izvodi HyCoSy procedura?

Ispitivanje neplodnosti je glavni razlog zbog kojeg se žena upućuje na HyCoSy proceduru. Začepljeni (okludirani) jajovodi čest su uzrok neplodnosti. Okluzija jajovoda može se javiti kod brojnih stanja, uključujući prethodnu infekciju karlice, tešku endometriozu, prethodnu upalu slepog creva i adhezije karlice. Normalni jajovodi se ne vide prilikom redovnog ultrazvuka. HyCoSy procedura omogućava integrisanu procenu jajovoda, materice i karlice.

Kako se izvodi HyCoSy procedura?

HyCoSy procedura započinje pažljivim umetanjem spekuluma u vaginu radi vizualizacije grlića (cerviksa) materice. Zatim se cerviks očisti antiseptičnim rastvorom, a tanak fleksibilni balonski kateter ubacuje se kroz otvor grlića materice, tako da leži unutar šupljine endometrijuma. Sićušni balon na vrhu katetera polako se naduva fiziološkim rastvorom da bi se zaustavilo isticanje tečnosti kroz vrat materice tokom testa. Zatim se vaginalni spekulum uklanja, a kateter ostaje unutar materice. U nastavku, koristi se transvaginalni ultrazvuk za snimanje materice.

U početku se kroz kateter u šupljinu endometrijuma uvodi mala količina sterilnog fiziološkog rastvora kojim se širi endometrijska šupljina, omogućavajući procenu konture i oblika šupljine. Lekar traži promene kao što su endometrijski polipi, submukozni miomi i urođene abnormalnosti materice (poput septuma materice).

Zatim se kroz kateter uvodi mala količina kontrastnog sredstva (mešavine fiziološkog rastvora i vazduha ili specijalne pene). Ako kontrast teče kroz jajovode i ističe na njihovom kraju oko jajnika, jajovodi se smatraju prohodnima.

Oporavak nakon HyCoSy procedure

Nakon postupka potrebno je nositi higijenski uložak zbog moguće pojave vaginalnih iscedaka nekoliko sati nakon pregleda. Za većinu žena test nije previše neprijatan. Posle postupka se normalno uzimaju hrana i piće.

Poređenje HyCoSy procedure sa tradicionalnim histerosalpingogramom (HSG)

Histerosalpingogram (HSG) jeste tradicionalna metoda za procenu prohodnosti jajovoda, koja se izvodi pomoću kontrastnog joda i rendgenskog snimanja. Studije su pokazale da je HyCoSy procedura pouzdana, kao i tradicionalniji HSG, u proceni prohodnosti jajovoda.

Prednosti HyCoSy procedure u odnosu na HSG jesu:

  • HyCoSy ne koristi zračenje niti jonizujući kontrastni materijal,
  • mnoge pacijentkinje smatraju HyCoSy proceduru manje bolnom od HSG-a,
  • male lezije u šupljini endometrijuma, poput polipa, mogu se bolje uočiti pomoću HyCoSy procedure i
  • urođene abnormalnosti materice mogu se bolje proceniti pomoću HyCoSy procedure.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova