Ultrazvuk u trudnoći

Savremeno i adekvatno vođenje trudnoće jeste spoj moderne tehnologije i iskustva lekara, s ciljem da se beba rodi zdrava i što bliže terminu porođaja. Iako danas postoji ustaljen ritam odlazaka trudnice na preglede, u toku trudnoće mogu se javiti bolesti i stanja koji se moraju lečiti, a nekada je potrebna i hospitalizacija. Ipak, gotovo sve situacije koje mogu ugroziti trudnoću, danas se blagovremeno mogu prepoznati i prevazići, upravo na redovnim pregledima.

Kada se obavlja ultrazvuk u trudnoći?

Ultrazvuk je nezamenljiva neinvazivna dijagnostička metoda u trudnoći, koja se radi u toku svakog trimestra trudnoće, ali sa različitim ciljevima. Na prvom ultrazvučnom pregledu dijagnostikuju se trudnoća, srčana radnja ploda, kao i lokacija trudnoće (u materici ili van nje). Veoma je važno isključiti postojanje vanmaterične trudnoće, urgentnog stanja koje zahteva hitnu hospitalizaciju i tretman. Nakon toga, u 12. nedelji radi se ultrazvučno merenje nuhalne translucence (vratnog nabora) i uzima se krv za Double test. Jedan od najvažnijih pregleda koji se radi u trudnoći jeste fetalna ehokardiografija, pregled koji se obavlja između 20. i 24. nedelje trudnoće. Osim za preglede, ultrazvuk se koristi i kao sastavna metoda pri izvođenju biopsije horionskih čupica, amniocenteze, kordocenteze i drugo.

Ultrazvuk je veoma pouzdan, bezbedan i može se ponavljati koliko god puta je to potrebno, bez bojazni da na bilo koji način može ugroziti majku i njenu bebu.

Na ultrazvučnom pregledu lekar posmatra:

– broj beba (ovo je veoma bitno kod blizanačkih ili višeplodnih trudnoća),

– položaj bebe i posteljice u materici,

– dužinu bebe koja se meri u milimetrima – CRL (crown to rump length – dužina od temena do trtice),

– srčanu radnju,

– dužinu butne kosti,

– glavicu,

– pupčanu vrpcu (položaj, broj vena i arterija),

– grlić materice i

– izračunava okvirnu težinu bebe.

Priprema za pregled

Za ovaj pregled nije potrebna nikakva priprema.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova