Ultrazvuk – nuhalna translucenca

Ultrazvuk – nuhalna translucenca (NT), ili nuhalna providnost, jeste ultrasonografski prikaz kolekcije tečnosti ispod kože, iza vrata fetusa, u prvom tromesečju trudnoće. Kod fetusa sa hromozomskim abnormalnostima, srčanim defektima i mnogim genetskim sindromima, povećana je debljina nuhalne translucence.

Kada se obavlja ultrazvučno skeniranje nuhalne translucence?

Skeniranje nuhalne translucence radi se između 11. i 14. nedelje trudnoće. Rezultati pregleda mogu ukazati na to da li beba ima visok ili nizak rizik od hromozomske abnormalnosti. Primeri hromozomskih abnormalnosti jesu trizomija 21 (Daunov sindrom), trizomija 18 (Edvardsov sindrom) ili trizomija 13 (Patauov sindrom). Skeniranje nuhalne translucence nije pregled kojim se definitivno potvrđuje niti odbacuje bilo koja dijagnoza. Rezultati samo ukazuju na to da li je beba pod visokim ili malim rizikom od hromozomskih abnormalnosti u poređenju s opštom populacijom.

Kako se obavlja ultrazvučno skeniranje nuhalne translucence?

Skeniranje se obično vrši transabdominalno, prelaženjem ultrazvučne sonde preko prednjeg trbušnog zida. Ponekad se nuhalna translucenca može videti samo ako se sonda uvede u vaginu.

Nakon pregleda

Rezultati skeniranja nuhalne translucence ne koriste se samo za izračunavanje rizika od hromozomske abnormalnosti. Svi pregledi u prvom tromesečju kombinuju se kako bi se izračunao rizik. Proračun je zasnovan na starosti majke, merenju nuhalne translucence bebe, gestacijskoj starosti bebe, testovima krvi i bebinoj nosnoj kosti.

Ako je rizik 1 : 300 ili veći (npr. 1 : 150), smatra se da je povećan. Međutim, čak i ako je trudnoća klasifikovana kao visokorizična na hromozomske abnormalnosti, veća je verovatnoća da beba nema hromozomske abnormalnosti, nego da ih ima. Tada se trudnica upućuje kod genetskog savetnika, gde se utvrđuju dalji koraci i preporučuju eventualni invazivniji dijagnostički testovi, kao što je uzimanje uzoraka horionskih resica (CVS) ili amniocenteza. Ovi dijagnostički testovi mogu definitivno pokazati da li beba ima hromozomsku abnormalnost ili ne.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova