Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki i pazušnih regija predstavlja neinvazivnu dijagnostičku proceduru, koja, uz pomoć ultrazvučnih talasa, daje podatke o strukturi dojke i strukturi u pazušnoj jami.

Kod žena mlađih od 40 godina, ultrazvuk dojki se preporučuje jednom godišnje, uz redovne mesečne samopreglede. Ukoliko se posumnja na čvrste promene u dojkama (čvoriće), obavezno je konsultovati ginekologa ili onkologa, kako bi se promena u potpunosti istražila i postavila tačna dijagnoza. Ultrazvuk dojki je namenjen svim ženama u reproduktivnom dobu, ali i u menopauzi. Ponekad može biti potrebno da se uz ultrazvučni pregled uradi i mamografija. Kao dopunska dijagnostička metoda, mamografija se savetuje ženama nakon 45. godine, ukoliko ne postoji porodična istorija bolesti.

Kako se obavlja ultrazvuk dojki?

Pre ultrazvučnog pregleda, lekar će pogledati dojke pacijentkinji dok ona stoji: on posmatra izgled i simetriju dojki, izgled bradavica i kože dojke. U toku ultrazvučnog pregleda, pacijentkinja leži s rukom podignutom iznad glave.

Kada se radi ultrazvuk dojki?

Ultrazvučni pregled savetuje se u sledećim slučajevima:

  • istorija karcinoma dojke u porodici,
  • pojava čvorića ili bilo koje druge promene na dojkama,
  • postojanje uvećanih limfnih čvorova u pazušnim jamama,
  • pojava iscetka iz dojke,
  • promene na koži dojke (takozvana pomorandžina kora) i
  • bol u dojkama.

Priprema za pregled: Ultrazvučni pregled dojki ne traje dugo, a priprema je jednostavna. Potrebno je samo doći na pregled bez nanetog dezodoransa ispod pazuha. Ukoliko je upotrebljen dezodorans, potrebno je obrisati pazuh vlažnim ubrusom.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova