Uklanjanje kondiloma

Kondilomi su male promene beličaste ili ružičaste boje, najčešće na velikim i malim usnama ili na ulazu u vaginu, ali se mogu naći i u vagini, na grliću i oko analnog otvora. Mogu biti glatki ili neravni. Kondilomi se prenose polnim odnosima.

Kada se radi uklanjanje kondiloma?

Kondilomi ili genitalne bradavice najčešća su polno prenosiva infekcija. Uzročnik kondiloma jeste humani papiloma virus (HPV). Soj koji izaziva pojavu kondiloma sam po sebi nema maligni potencijal, ali je česta pojava kondiloma udružena sa infekcijom soj virusa koji izaziva maligne promene na grliću materice. To je razlog više da se jednom godišnje obavljaju ginekološki pregledi, kolposkopija i uzima Papanikolau bris.

Ne postoje precizne preporuke vezane za odluku o uklanjanju kondiloma. U praksi, osim sitnih i pojedinačnih kondiloma koji se ne menjaju, ne rastu i ne umnožavaju, svi drugi kondilomi jesu indikacija za hiruršku intervenciju.

Kako se izvodi uklanjanje kondiloma?

Intervencija uklanjanja kondiloma može se obaviti na nekoliko načina:

  • elektrokauterizacijom – električnim nožem kojim se uklanjaju bradavice,
  • hirurškim putem – isecanjem bradavice u lokalnoj anesteziji,
  • krioterapijom – lokalnom primenom tečnog azota i
  • laserskom terapijom.
Oporavak nakon uklanjanja kondiloma

Kondilomi se posle uklanjanja mogu ponovo pojaviti. Pri uklanjanju bradavica, maksimalno se štedi okolno tkivo. Međutim, u toku intervencije ne mogu se primetiti eventualne mikroskopske promene iz kojih će se kasnije razviti kondilomi. Važno je da se po pojavi kondiloma kod jednog od partnera sačeka sa seksualnim odnosima do njihovog uklanjanja. Ipak, HPV virus ostaje u organizmu i nije moguće predvideti da li će se i kada u budućnosti infekcija ponovo pojaviti.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova