Sterilizacija

Sterilizacija žena je operacija za trajno sprečavanje trudnoće. Ovom intervencijom jajovodi se blokiraju kako bi se sprečilo spajanje jajnih ćelija žene i spermatozoida muškarca, te se tako trajno sprečava mogućnost začeća. U zavisnosti od operativnog pristupa, ova operacija može da se izvede u opštoj ili lokalnoj anesteziji.

Kada se izvodi operacija sterilizacije?

Operacija sterilizacije izvodi se kod žena koje žele da trajno izbegnu mogućnost trudnoće. Ovo je postupak s praktično nepovratnim promenama. Važno je da pacijentkinja koja razmišlja o ovoj proceduri dobro proceni sve okolnosti. Gotovo svaka žena može biti sterilisana, ali to treba da razmotre samo žene koje definitivno ne žele više dece ili uopšte ne žele decu. Medicinski tim uvek savetuje ženama da budu sigurne da su razmotrile sve druge načine kontracepcije pre donošenje odluke o sterilizaciji.

Kako se izvodi operacija sterilizacije?

Drugi naziv za operaciju sterilizacije jeste okluzija jajovoda. U zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja pacijentkinje, njenih preferencija i procene hirurga, ova operacija može da se izvede kao minimalno invazivna laparoskopska ili kao otvorena abdominalna operacija. Kod laparoskopskog pristupa, hirurg pravi nekoliko malih rezova na trbušnom zidu kroz koje uvodi tanke instrumente i malu kameru do jajovoda, dok se kod otvorenog pristupa (mini-laparotomija) pravi malo veći rez odmah iznad stidne kosti, kroz koji hirurg pristupa jajovodima. Kod oba metoda, hirurg pristupa svakom jajovodu koji presavija pa podvezuje, ili preseca pa podvezuje krajeve. Ovom operacijom blokira se prohodnost jajovoda.

Laparoskopija se koristi češće jer je manje invazivna, a otvoreni pristup (mini-laparotomija) može se preporučiti u sledećim slučajevima:

  • nedavne operacije na abdomenu ili karlici,
  • gojaznost i
  • istorija upalnih bolesti u karlici ili bakterijskih infekcija koje mogu uticati na matericu i jajovode.

Ako okluzija (blokada) jajovoda ne uspe, jajovodi mogu biti potpuno uklonjeni. Ovo se naziva salpingektomija.

Oporavak nakon operacije sterilizacije

Otpust iz bolnice je obično istog ili sledećeg dana, nakon što se pacijentkinja potpuno oporavi od anestezije. Normalan je osećaj slabosti i neprijatnosti nakon opšte anestezije. Potpuni nestanak tih simptoma može se očekivati posle nekoliko dana. Pacijentkinja se može vratiti uobičajenim aktivnostima, ali uz izbegavanje teškog fizičkog rada bar dve nedelje.

Ranu treba držati suvom i čistom i slediti uputstva lekara.

Nekoliko dana nakon operacije moguća je pojava blagog vaginalnog krvarenja, kao i pojava jačeg bola, koji podseća na menstrualni. Ako bol ili krvarenje dugo traju, ako su jakog intenziteta ili se pogoršavaju, potrebno je javiti se lekaru.

Nema medicinskih razloga za uzdržavanje od seksualnih odnosa. Bez obzira na urađenu operaciju sterilizacije, žena bi do sledeće menstruacije trebalo da koristi neke od dodatnih metoda kontracepcije.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova