Operacija endometrioze

OPERACIJA ENDOMETRIOZE 

Endometrioza je hronična upalna bolest male karlice, koju karakteriše rast sluznice materice (endometrijuma) van samog tela materice. Sluznica materice, koja se nalazi van materice, najčešće na trbušnoj maramici, jajnicima, jajovodima, mokraćnoj bešici i crevima, reaguje na hormone. Ona se ponaša kao tkivo unutar materice, te krvari kao endometrijum koji se nalazi na prirodnom mestu. Endometrioza se najčešće javlja kod žena u reproduktivnom periodu, a u povećanom riziku za nastanak endometrioze jesu: 

•​žene koje su menstruaciju dobile pre 12. godine,

•​u slučajevima kod kojih je menstrualni ciklus kraći od 27 dana,

•​žene kod kojih menstruacija traje duže od sedam dana,

•​kod žena koje nisu koristile kontracepciju,

•​žene koje su odložile rađanje za posle 30. godine i

•​žene sa urođenim anomalijama ginekoloških organa.

Glavni simptomi endometrioze jesu bolne menstruacije i bol pri seksualnom odnosu, krvarenje između dva ciklusa i neplodnost. 

Kada se izvodi operacija endometrioze?

Ukoliko konzervativna terapija medikamentima nije dala zadovoljavajuće rezultate, pristupa se hirurškoj terapiji. 

Kako se izvodi operacija endometrioze?

Operacija se radi u opštoj anesteziji i može se izvesti na dva načina.

● Laparotomija je otvorena hirurgija koja se primenjuje kod obimne endometrioze ili ako lekar treba da ukloni zone endometrioze koje se ne mogu dobro videti pomoću laparoskopije. Laparotomija se radi u opštoj anesteziji. Hirurg pravi rez na donjem delu stomaka, kroz koji, upotrebom hirurških instrumenata, uklanja endometriozno tkivo s organa kao što su jajnici, bešika, jajovodi i rektum.

● Laparoskopska operacija endometrioze jeste minimalno invazivna tehnika kod koje se, kroz male rezove na stomaku, uvode instrumenti pomoću kojih se uklanjaju priraslice i ektopično-endometriozno tkivo, koji se zatim šalju na histopatološku analizu.

Priprema za intervenciju

Pre intervencije neophodne su laboratorijske i mikrobiološke analize, kao i saglasnost interniste za uvođenje u opštu anesteziju. 

Oporavak nakon operacije endometrioze

Neposredno nakon operacije mogući su bol i mučnina. Pacijentkinja se otpušta iz bolnice kada bude sposobna da samostalno ustaje i kada isprazni bešiku.

Potrebno je izbegavati naporne vežbe i dizanje teškog tereta najmanje nedelju dana, a u sledećim slučajevima neophodno je javiti se lekaru: nemogućnost pražnjenja bešike, mučnine, pojačanje bola, groznica, crvenila i otoci oko rezova. Potpuni oporavak očekuje se nakon 2-4 nedelje.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova