Laparoskopska reparacija dna karlice

U laparoskopskoj reparaciji karličnog dna, hirurzi ponovo postavljaju prolapsirane karlične organe na njihovo mesto, na mišiće dna karlice ili na koštane strukture. Reparacija se zasniva na činjenici da karlični organi prolabiraju uglavnom zbog oštećenja vezivnog tkiva, koje vezuje karlične organe za dno karlice. Laparoskopska hirurgija je pogodna za korekciju raznih defekata dna karlice. Vrlo malo rizika povezano je sa laparoskopskom reparacijom karličnog dna.

Kada se primenjuje operacija laparoskopske reparacije dna karlice?

Spad ili prolaps je stanje u kojem mišići i vezivno tkivo, koji drže karlične organe, popuste, te se bešika, creva i materica spuste u vaginu. Prolaps karličnih organa može dovesti do simptoma kao što su urinarna inkontinencija, zatvor i poteškoće u seksualnim odnosima. Laparoskopska reparacija dna karlice minimalno je invazivna hirurška tehnika. Obezbeđuje siguran i održiv način za rekonstrukciju karličnog dna i njegovog sadržaja, bez potrebe za velikim rezom na stomaku.

Kako se izvodi laparoskopska reparacija dna karlice?

Laparoskopska reparacija dna karlice izvodi se pomoću laparoskopskih instrumenata umetnutih kroz rezove na prednjem abdominalnom zidu. Ovo je bitna razlika od konvencionalne otvorene abdominalne reparacije dna karlice, gde je potreban linijski abdominalni rez. Cilj laparoskopske reparacije dna karlice jesu ponovna suspenzija vagine i vraćanje i suspenzija karličnih organa u karlici.

Laparoskopska reparacija dna karlice izvodi se kroz četiri male incizije (0,5-1 cm) na prednjem trbušnom zidu. Kroz incizije se uvode laparoskopski instrumenti za disekciju i ušivanje. Pregled karličnih organa omogućava teleskopska kamera, koja se takođe uvodi kroz rez. Tela vagine i karlice ponovno se suspenduju kombinacijom šavova i nosećih mreža ili traka. Dužina operativnog vremena za laparoskopsku reparaciju dna karlice može značajno varirati. Od pacijenta do pacijenta kreće se između dva i pet sati.

Oporavak nakon laparoskopske reparacije dna karlice

Posle operacije, preporučuje se svakodnevna lagana šetnja. Treba izbegavati dugotrajno sedenje ili ležanje na krevetu, jer se time povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka u nogama, kao i od razvoja upale pluća. Penjanje stepenicama je dozvoljeno, ali bi trebalo biti ograničeno. Vožnju automobila treba izbegavati najmanje dve nedelje. Ne sme se podizati ništa teško, kao ni upražnjavati teške vežbe tokom šest nedelja ili koliko preporuči lekar. Dozvoljeno je tuširanje, pri čemu se mesto reza može nakvasiti, ali se mora osušiti. Preporučuje se izbegavanje seksualnih odnosa 4-6 nedelja nakon operacije.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova