Laparoskopska operacija materice

Laparoskopska operacija materice jeste minimalno invazivni hirurški postupak koji se najčešće sprovodi u cilju uklanjanja materice. Uklanjanje materice naziva se i histerektomija, a može biti suptotalna ili supracervikalna, kada se odstranjuje telo materice, ali se ostavlja grlić (cerviks), i totalna, kada se vade i telo i grlić materice. Dodatno, nekada se u istoj proceduri uklanjaju i adneksi (jajnici i jajovodi) i tada se ta procedura naziva histerektomija sa adneksektomijom.

Kada se izvodi laparoskopska operacija materice?

Laparoskopska histerektomija sprovodi se u sledećim slučajevima:

•          ginekološki karcinomi,

•          miomi i fibroidi,

•          endometrioza,

•          prolaps materice i

•          abnormalno vaginalno krvarenje – ako su menstruacije obilne, neredovne ili produžene, histerektomija donosi poboljšanje, tj. prestanak krvarenja.

Kako se izvodi laparoskopska operacija materice?

Na pupku se napravi mali rez i uvodi se mala kamera. Hirurg posmatra sliku na monitoru i izvodi operativni postupak. Na donjem delu stomaka prave se još dva ili tri sitna reza, kroz koje se uvode specijalni instrumenti za uklanjanje delova materice. U nekim slučajevima se kod histerektomije odstranjuju i jajnici. Ako jajnici ostanu, žena ne mora uzimati hormone nakon operacije. Jajnici se mogu odstraniti zbog porodične istorije karcinoma jajnika ili promena na jajniku. Kod laparoskopske suptotalne ili supracervikalna histerektomije grlić materice ostaje na svom mestu.

Totalna laparoskopska histerektomija

Ovaj zahtev predstavlja odstranjivanje cele materice zajedno s grlićem. Ukoliko se grlić materice zadržava, operacija se izvodi malo brže i bezbednija je. Žene čiji grlić (cerviks) ostaje na mestu i dalje moraju da nastave periodično da obavljaju Papa test. Ako pacijentkinja ima istoriju pretkanceroznih promena grlića materice ili sluznice materice, potrebno je odstraniti celu matericu. Ako se operacija radi zbog endometrioze ili bolova u karlici, smatra se da su šanse za smanjenje bola veće ako se cerviks ukloni.

Oporavak nakon laparoskopske operacije materice

Rizik od gubitka krvi i rizik od infekcije manji su kod laparoskopske histerektomije nego kod abdominalne histerektomije. Laparoskopska histerektomija traje približno isto koliko i abdominalna, ali uz manji rizik. Prednost laparoskopske operacije u poređenju sa tradicionalnom abdominalnom histerektomijom jeste u tome što se prilikom takvog načina napravi samo nekoliko malih rezova, naspram jednog velikog. Kao rezultat, manji je gubitak krvi, manje je ožiljaka i postoperativni bolovi su blaži. Oporavak za ovaj laparoskopski postupak traje nedelju ili dve, u poređenju sa 4-6 nedelja nakon otvorene abdominalne histerektomije.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova