Konizacija grlića materice

Konizacija grlića materice jeste procedura isecanja dela grlića materice u obliku kupe (konusa). Procedura obuhvata zonu u kojoj se susreću dva epitela – cilindrični iz kanala grlića i pločasto-slojeviti sa površine grlića, i deo kanala grlića materice.

Kada je potrebna konizacija grlića materice?

Ova metoda se izvodi u sledećim slučajevima:

  • postavljanje konačne dijagnoze kada je u pitanju lezija grlića materice i
  • lečenje cervikalne lezije.

Kako se izvodi konizacija grlića materice?

U vaginu se uvodi spekulum koji omogućuje instrumentima lakši prolaz do grlića materice. Skalpel, laser ili zagrejana petlja ukloniće područje tkiva u obliku konusa. Lekar može ukloniti sve abnormalne ćelije koje se mogu videti ili samo deo lezije potreban za ispitivanje. Za kontrolu krvarenja plasiraju se šavovi, koji će se vremenom sami resorbovati.

Nakon intervencije, uzorak tkiva obavezno se šalje na histopatološku analizu.

Priprema za intervenciju

Intervencija se izvodi u opštoj anesteziji za koju je potrebna saglasnost interniste, kao i odgovarajuće laboratorijske i mikrobiološke analize.

Oporavak nakon konizacije grlića materice

U danima nakon procedure može da se javi oskudno krvarenje ili osećaj nelagodnosti u genitalnoj zoni. Oporavak traje 3-6 nedelja i u tom periodu potrebno je izbegavati korišćenje tampona, kupanje u bazenu i u kadi, kao i seksualne odnose.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova