Kolposkopija

KOLPOSKOPIJA

Kolposkopija je pregled tokom kojeg ginekolog, korišćenjem specijalnog mikroskopa – kolposkopa, pregleda grlić materice, vaginu i vulvu.

Kada je potrebno obaviti kolposkopiju?

Kolposkopija je pregled koji je potrebno uraditi jednom godišnje, počevši od stupanja u seksualne odnose ili od 18. godine života.

Kako se izvodi kolposkopija?

Kolposkopija je jednostavan i bezbolan pregled koji se sastoji iz tri dela. Ginekolog, najpre, posmatra grlić materice, zatim ga premazuje sa 3% sirćetnom kiselinom, a na samom kraju sledi premazivanje Lugolovim rastvorom. Cilj ovih premazivanja jeste da se uoče promene na grliću materice koje se ne vide na uobičajen način.

Kada ginekolog premaže grlić materice sirćetnom kiselinom, dolazi do reakcije ”bubrenja” epitela i delovi grlića na kojima postoje abnormalne ćelije će pobeleti. Abnormalne promene poput genitalnih bradavica, displazija i drugih imaju veoma naglašenu belu boju i jasne granice. Nakon nanošenja Lugolovog rastvora (jodni rastvor), tkivo grlića materice boji se ravnomerno ukoliko se sastoji od normalnih ćelija, što se naziva pozitivnom jod reakcijom. Jod pozitivna reakcija s velikom sigurnošću isključuje postojanje atipičnih i abnormalnih ćelija. Ukoliko postoje abnormalne ćelije, one se u ovom delu pregleda ne boje.

Kolposkopija i Papanikolau test predstavljaju primarni skrining na karcinom grlića materice.

Priprema za pregled

Kolposkopija se može uraditi bilo kog dana u toku meseca. Izuzetak su dani u kojima postoji menstrualno krvarenje. Poželjno je nemati seksualne odnose tri dana pre pregleda.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova