Karcinom jajnika (ovarijalni karcinom)

Ovarijalni karcinom je vrsta raka koja počinje u jajnicima, tj. ovarijumima. Ženski reproduktivni sistem sadrži dva jajnika, po jedan sa svake strane materice. Jajnici proizvode jajašca (jajne ćelije), kao i hormone estrogen i progesteron. Rak jajnika često ostaje neotkriven dok se ne proširi po karlici i abdomenu. U ovoj kasnoj fazi, rak jajnika je teže lečiti. Uspešnost lečenja je veća kada je karcinom jajnika u ranoj fazi, dok je bolest ograničena na jajnik. Za lečenje karcinoma jajnika obično se primenjuje kombinacija hirurgije i hemoterapije.

Kako nastaje ovarijalni karcinom?

Kao kod ostalih karcinoma, definitivni uzrok pojave je nejasan. Postoje poznati faktori rizika za nastajanje te vrste karcinoma: starije životno doba, nasleđene genske mutacije, porodična istorija karcinoma jajnika ili dugotrajna estrogenska terapija.

Postoji više vrsta karcinoma jajnika. Prema vrsti ćelija koje se maligno razmnožavaju, postoje:

 • epitelni tumori, koji započinju u tankom sloju tkiva koji pokriva spoljnu stranu jajnika; oko 90% karcinoma jajnika čine epitelni tumori;
 • stromalni tumori, koji započinju u tkivu jajnika koje sadrži ćelije zadužene za lučenje hormona; ovi tumori se obično dijagnostikuju u ranijoj fazi od ostalih tumora jajnika; stromalni tumori čine oko 7% tumora jajnika;
 • tumori germinativnih ćelija, koji započinju u ćelijama koje proizvode jajašca; ovi retki karcinomi jajnika obično se javljaju kod mlađih žena.
Kako se dijagnostikuje ovarijalni karcinom?

Testovi i postupci koji se koriste za dijagnozu raka jajnika uključuju:

 • karlični manuelni pregled,
 • razna snimanja poput ultrazvuka ili CT-a stomaka i karlice,
 • laboratorijske analize krvi,
 • tumorske markere koji ukazuju na rak jajnika i
 • hirurgiju – ponekad se hirurgija obavlja u dijagnostičke svrhe.
Hirurško lečenje ovarijalnog karcinoma

Hirurško lečenje ovarijalnog karcinoma može se raditi na više načina.

 • Za karcinom u vrlo ranom stadijumu, koji se nije proširio dalje od jednog jajnika, operacija može podrazumevati odstranjivanje zahvaćenog jajnika i njegovog jajovoda. Ovaj postupak može sačuvati sposobnost pacijentkinje da ima potomstvo.
 • Hirurško odstranjivanje oba jajnika. Ako je rak prisutan u oba jajnika, ali nema znakova dodatnog širenja karcinoma, hirurg će možda ukloniti oba jajnika i oba jajovoda. Ovim postupkom materica ostaje netaknuta, pa će pacijentkinja potencijalno i dalje moći da zatrudni koristeći sopstvene zamrznute embrione ili jajašca ili jajašca davaoca.
 • Hirurško odstranjivanje oba jajnika i materice. Ako je karcinom obimniji, hirurg odstranjuje jajnike, jajovode, matericu, obližnje limfne čvorove i nabor masnog trbušnog tkiva (omentuma).
 • Hirurgija kod uznapredovalog karcinoma. Ako je karcinom uznapredovao, lekar može preporučiti hemoterapiju praćenu hirurškom intervencijom, kako bi se uklonio što veći deo karcinoma, iako je možda nemoguće ukloniti ga u celosti.
Oporavak nakon operacije ovarijalnog karcinoma

Operativno lečenje karcinoma jajnika jeste obimna i zahtevna operacija. Mogu biti potrebna i do tri meseca da se pacijentkinja potpuno oporavi, uz izbegavanje podizanja težeg tereta i bavljenja intenzivnim fizičkim vežbama.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova