Biopsija grlića materice

Biopsija grlića materice jeste dijagnostička ili terapijska procedura, u zavisnosti od indikacije. Cilj ove intervencije najčešće je postavljanje dijagnoze kod promena na grliću u vidu atipičnih polja, nejasnih promena i promena za koje postoji sumnja na zloćudni karakter. Terapijska primena se sastoji u uklanjanju promene na grliću materice u celosti, ali i dela okolnog tkiva. Indikacija za ovu intervenciju najčešće se postavlja nakon kolposkopije.

Kada se izvodi biopsija grlića materice?

Biopsija grlića materice savetuje se u sledećim slučajevima:

  • postojanje atipičnih polja otkrivenih na kolposkopiji i
  • otkrivanje i postavljanje konačne dijagnoze kod nejasnih promena na grliću materice za koje se sumnja da su maligne.
Kako se obavlja biopsija grlića materice?

Biopsiju grlića materice najbolje je raditi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji, zbog komfora pacijentkinje. Prvo se radi kolposkopija, da bi se uočila polja atipije, s kojih se potom uzima uzorak. Nezavisno od toga da li je cilj dijagnostika ili terapija, uzorci koji se dobiju u toku metode obavezno se šalju na histopatološku analizu.

Priprema za intervenciju

Osim urednih mikrobioloških briseva, nalaza krvi i krvne grupe, potrebna je i saglasnost interniste za uvođenje u opštu anesteziju. U slučaju terapije protiv zgrušavanja krvi, neophodno je konsultovati se s lekarom u vezi s privremenim obustavljanjem terapije. Savetuju se prestanak korišćenja tampona i vaginaleta, kao i suzdržavanje od polnih odnosa, najmanje 24 sata pre intervencije. Biopsija grlića materice najčešće se radi u periodu nakon ciklusa.

Detaljno uputstvo za pripremu za ovu intervenciju dobićete blagovremeno od Biocell tima.

Oporavak nakon biopsije grlića materice

Posle intervencije, savetuje se izbegavanje tampona, vaginaleta i preparata koji dolaze u kontakt s unutrašnjošću vagine. Takođe, ponekad je potrebno izbegavanje seksualnih odnosa.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova