micro-tese/tesa

Micro-tese/Tesa

Azoospermija je stanje neadekvatne količine sperme u ejakulatu. Može biti posledica opstrukcije genitalnih kanala, slabe ili nepotpune proizvodnje sperme u testisima. Čak i u odsustvu sperme u ejakulatu, minimalno invazivnim tehnikama može se izvući iz testisa određena količina spermatozoida. Nakon uzimanja sperme, takođe je moguće ostvariti začeće korišćenjem intracitoplazmatske injekcije sperme (ICSI).

Vrsta procedure koja se primenjuje za vađenje sperme može da varira u zavisnosti od uzroka azoospermije. MicroTESE/TESA proces je jedna od metoda koja se koristi za dobijanje sperme.

Šta je MicroTESE?

Neopstruktivna azoospermija opisuje stanje azoospermije koje se razvija bez opstrukcije. Ovaj problem je veoma čest uzrok muške neplodnosti. Ako postoji takav problem, lekari preporučuju MicroTESE proceduru, poznatu kao mikrohirurška ekstrakcija sperme testisa.

MicroTESE se može izvesti:
  • Ako muškarac ima dovoljan nivo testosterona u rezultatima testa sperme,
  • Ako postoji azoospermija uprkos lečenju,
  • Ako postoje neki hromozomski problemi kao što je Klinefelterov sindrom.

Stopa uzimanja sperme tokom MicroTESE procedura je približno 70%. Studije su pokazale da ova procedura daje najveću stopu uzimanja sperme i uzrokuje najmanje oštećenja testisa.

Kako se izvodi MicroTESE?

Pacijent se uvodi u opštu anesteziju. Za MicroTESE prave se veoma mali rezovi od 3 do 4 cm u srednjoj liniji skrotuma. Tako će testisi biti otkriveni, a kanali koji mogu da sadrže spermu biće pregledani pod mikroskopom. Uzimaju se uzorci tkiva i postupak se završava ušivanjem testisa.

Mošnica je jedan od delova tela koji se najbrže leče. Zbog toga će osećaj bola nakon operacije biti prilično nizak. Pakovanje leda se koristi prva 24 sata nakon operacije, a zatim se propisuje niz lekova za sprečavanje infekcije. Seksualni odnos, masturbaciju i teške vežbe treba izbegavati 10 dana nakon operacije.

Šta se dešava ako se sperma ne nađe u operaciji MicroTESE?

Pregled uzoraka dobijenih tokom postupka trajaće približno 10 do 14 sati. Na kraju ovog perioda daje se informacija o tome da li je sperma pronađena ili ne. Ako se pronađe sperma, ona se ekstrahuje i zamrzava u tečnom azotu. Pronađena sperma se može koristiti u IVF metodi.

Međutim, ako sperma nije pronađena, to znači da telo ne proizvodi spermu. Može se uzeti određeni broj lekova za proizvodnju sperme, može se napraviti drugi plan lečenja i ponovo se primeniti MicroTESE procedura.

Šta JE TESA?

Aspiracija sperme testisa, takođe poznata kao TESA, je postupak koji se primenjuje za ekstrakciju sperme za IVF i metode mikroinjekcije. Ako treba da se izvrši intrauterina oplodnja, žena će takođe morati da se podvrgne rutinskoj indukciji ovulacije i vađenju jajne ćelije u isto vreme. Sperma izolovana tokom TESA-e se zatim može ubrizgati u jajne ćelije dobijene u procesu aspiracije.

TESA se može izvesti:
  • Kod primarnog problema testisa sa nepotpunom proizvodnjom sperme,
  • Usled opstrukcija u genitalnom traktu,
  • U slučajevima gde se muškarac podvrgao vazektomiji ili neuspešnoj povratnoj vazektomiji.
Kako se TESA izvodi?

Ova procedura se izvodi upotrebom lokalne anestezije ili sedacije u uslovima operacione sale. U testise se uvodi tanka igla i ovom iglom se aspirira sperma. U nekim slučajevima može biti potrebna otvorena biopsija testisa, kada TESA ne može da obezbedi dovoljno tkiva ili sperme.

Na šta pacijenti treba da obrate pažnju?

Takođe će biti korisno primeniti kompresor za led nakon TESA. Važno je da se ne tuširate dok se zavoj ne skine. Tešku aktivnost i seksualne odnose treba izbegavati u periodu koji odredi lekar. Kod prijavljenog bola, mogu se koristiti propisani lekovi protiv bolova.

Ukoliko su ispunjeni svi uslovi, MicroTESE/TESA procedura se može uraditi za muškarce koji zbog neplodnosti ne mogu da imaju bebu. Ako su vam potrebne ove metode, koje su važan korak u lečenju neplodnosti, svakako se obratite svom lekaru.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova