Endometrioza

Šta je endometrioza?

Povezanost endometrioze i neplodnosti česta je medicinska dilema poslednjih godina. Danas je dijagnostika oboljenja male karlice značajno napredovala, pa se češće pacijenti suočavaju sa ovom dijagnozom, ali i sa razmišljanjima na koji način ovo stanje utiče na plodnost, odnosno na koji način utiče na smanjenje plodnosti.

Endometrioza je hronična upalna bolest koju karakteriše rast sluznice materice (endometrijuma) van materice, gde se normalno nalazi. Najčešće se javlja kod žena u reproduktivnom periodu. Glavni simptomi su česte bolne menstruacije, bol u maloj karlici, poremećaj menstruacionog ciklusa. Odlikuje se i preobilnim menstruacionim krvarenjem, krvarenjem između dva ciklusa. Endometrioza je uzrok neplodnosti kod skoro 40% žena. Obično prestaje s početkom menopauze. To je benigna bolest i njena maligna alteracija se veoma retko javlja.

Kako endometrioza utiče na plodnost?

Endometrioza, usled stvaranja priraslica u maloj karlici, dovodi do neprohodnosti jajovoda. Ovo je veoma čest razlog nemogućnosti ostvarivanja prirodne trudnoće. Kada se dijagnostikuje endometrioza, lečenje može ići u dva smera (u zavisnosti od toga da li se planira trudnoća ili ne).

Ako pacijentkinja planira trudnoću, ovom problemu se mora posebno temeljno pristupiti. Lečenje je, najčešće, laparoskopija. Ozbiljne promene na jajovodima, koje može prouzrokovati endometrioza, svakako su direktan put u vantelesnu oplodnju.

Žarišta endometrioze na jajnicima dovode do stvaranja cisti. Ovaj problem može rešiti laparoskopski zahvat. Ipak, treba biti oprezan kada je u pitanju veliki broj operacija. Sa svakim zahvatom smanjuje se rezerva jajnika. Ciste se uvek stvaraju na račun zdravog tkiva jajnika, te se njihovo postojanje direktno dovodi u vezu sa smanjenom rezervom jajnika.

Kako prevazići endometriozu i postati roditelj?

Vantelesno oplođenje je terapija izbora kod 40% pacijentkinja sa endometriozom. Ukoliko je bilo operacija na jajnicima ili u maloj karlici, posle sprovedene terapije savetuje se da se što pre uđe u postupak vantelesnog oplođenja. Postojanje obostrano izmenjenih jajovoda (hidrosalpinksi) zahteva laparoskopsko klemovanje i pre ulaska u postupak vantelesnog oplođenja. Ovaj zahvat se radi zbog povećanja uspešnosti samog postupka.

Endometrioza je bolest koja stvara recidive. Zato je veoma važno da se stanje prati. Ukoliko ne postoji šansa za spontano ostvarivanje trudnoće, preporučuje se što ranije uključivanje u IVF proces. Trudnoća blagotvorno deluje na endometriozu i usporava je značajno.

Faktori rizika za nastanak endometrioze

Mogućnost nastanka endometrioze je veća kod žena koje su:

  • prvu menstruaciju dobile pre 11-12. godine života;
  • nisu koristile oralnu kontracepciju;
  • imaju ciklus kraći od 27 dana;
  • menstruaciono krvarenje traje duže od 7 dana;
  • odgađale rađanja posle 30. godine;
  • imaju urođenu anomaliju materice ili poremećaj funkcije jajnika;
  • u porodici već imaju slučajeve endometrioze.

Ukoliko pacijentkinja sumnja na postojanje endometrioze savetuje se dijagnostika u specijalizovanim ustanovama. Uvidom u anamnestičke podatke lekar specijalista infertiliteta će ultrazvučnim pregledom i laboratorijskim analizama postaviti dijagnozu.

Za sva pitanja i nedoumice možete nam se javiti na SOS IVF broj 0800 70 70 77 ili nam pisati na imejl office@ivfcentar.rs. Takođe, u svakom trenutku možete nas kontaktirati i direktno popunjavanjem kontakt forme na sajtu klikom na link ONLINE KONTAKT FORMA.

Slični tekstovi

Još naših blogova